Giuseppe Conte: Značajniji utjecaj cjepiva vidjet će se na proljeće

Svijet 30. pro 202017:59
AFP

Cjepiva će pokazati značajniji utjecaj na širenje koronavirusa u Italiji "na proljeće" kad bude procijepljeno između 10 i 15 milijuna ljudi, rekao je premijer Giuseppe Conte u srijedu.

Italija, prva zapadna zemlja koja je teško pogođena u pandemiji, potvrdila je više od 73.000 smrti povezanih s covidom-19 od kraja veljače. Italija je po broju mrtvih prva u Europi i peta u svijetu.

Italija je u nedjelju počela cijepiti stanovništvo cjepivom Pfizera i BioNTecha. Prvi na redu su zdravstveni djelatnici i stariji, a nakon njih osobe s kroničnim bolestima.

“Već će biti proljeće kad budemo vidjeli prvi značajniji utjecaj”, rekao je Giuseppe Conte novinarima na tradicionalnoj konferenciji za medije na kraju godine.

Odbacio je mogućnost da cjepiva postanu obvezna nakon što su neki članovi vlade rekli da bi to mogla biti opcija ako se dobrovoljno ne cijepi dovoljan broj ljudi.

“Pozivam na zajednički napor, ostavimo po strani ideologiju ili emocije. Cijepimo se”, rekao je Conte.

U Europsku uniju trebalo bi do 1. siječnja stići prvih 12.5 milijuna Pfizerova cjepiva, a do rujna bi se u 27 članica bloka trebalo distribuirati 200 milijuna doza.

Upitan zašto Italija nije slijedila primjer Njemačke i sama nabavila još cjepiva, Conte je rekao da je to zabranjeno prema uvjetima ugovora koji nadgleda Europska komisija.

Iz Italije su se čuli prigovori da će Njemačka, najveća članica EU-a i sjedište BioNTecha, dobiti više doza cjepiva nego što je pravedno.

Većina trosatne konferencije bila je posvećena napetostima u vladajućoj koaliciji u kojoj Matteo Renzi, bivši premijer i lider male centrističke stranke Italia Viva, neprestano prijeti da će srušiti vladu.

Renzi je nezadovoljan Conteovim planovima korištenja novca koji se očekuju iz Europskog fonda za oporavak. Prigovorio je zbog nespremnosti vlade da zatraži zajam iz fonda pomoći u eurozoni i želi da Conte prestane nadzirati talijanske obavještajne službe.

Conte je upozorio da se prepirkom riskira odgoda predstavljanja talijanskog Plana za oporavak EU-u kako bi se pristupilo oko 209 milijardi eura iz Fonda za oporavak i pomoglo gospodarstvu koje je teško pogođeno u pandemiji.

“Ne možemo vladati bez kohezije većine”, rekao je talijanski premijer u pozivu na jedinstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar