Glavni tajnik NATO-a: Mir na kontinentu je uništen. Sad imamo rat u Europi!

Svijet 24. velj 202212:28 > 12:48
Izvor: JOHN THYS / AFP, Ilustracija

Rusija je u četvrtak pokrenula invaziju na Ukrajinu s kopna, iz zraka i s mora, što je najveći napad na drugu državu u Europi nakon Drugog svjetskog rata i potvrda najvećih strahova Zapada. Iz Ukrajine stižu vijesti o poginulima, a osude invazije stižu iz cijeloga svijeta. Oglasio se glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

“Mir na kontinentu je uništen. Sad imamo rat u Europi. Završili smo sastanak gdje smo razgovarali o situaciji. Održat će se hitne konzultacije. Ovo je ozbiljan trenutak za sigurnost Europe.

Neopravdani ruski napad riziku izlaže brojne ljudske živote. Iz više izvora cilja se vojna infrastruktura i drugi entri. Ovo je hladnokrvna dugo planirana invazija. Unatoč litaniji laži i dezinformacijama ruske namjere su jasne cijelom svijetu.

Ruski lideri odgovorni su za svoje akcije i izgubljene živote. NATO saveznici osuđuju rusku invaziju, to je teško kršenje međunarodnog prava i čin agresije protiv suverene i mirne države.”, rekao je.

Kazao je da je ključni zadatak NATO-a je zaštititi sve saveznike.

“Odlučili smo aktivirati mehanizme obrane, taj korak će pomoći zaštiti članica. Imamo više od 100 zrakoplova u stanju pripravnosti i više od 100 brodova na moru. Sve to pokazuje da je naš članak 5 čvrst i da ćemo učiniti sve da zaštitimo savez od agresije.

Cilj Kremlja je uspostaviti sferu utjecaja ponovno, pogaziti globalna pravila. Ovo je novo normalno za našu sigurnost. Mir se ne smije shvaćati zdravo za gotovo. Mi smo savez 30 demokracija koje su ujedinjene kao jedna.

NATO je solidaran s Ukrajinom i nameću se sankcije Rusiji. U bliskoj koordinaciji s EU-om i drugim partnerima namećemo teške ekonomske sankcije Rusiji da pokažemo da ćemo ispuniti svoje obećanje i da će Rusija platiti visoku cijenu. Osuđujemo rusku potpunu invaziju, Saveznici šalju poruku da nikad neće prihvatiti okrutno kršenje međunarodnog prava.”

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar