Glavni tajnik NATO-a: “Putin je počeo neugodno zveckati nuklearnim oružjem”

Svijet 30. ruj 202219:041 komentar
Izvor: N1

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg održao je press konferenciju povodom ruske aneksije četiriju ukrajinskih regija, navodeći da su lažni referendumi potpuno kršenje međunarodnih prava.

“NATO saveznici ne prepoznaju i ne priznaju ove teritorije kao dio Rusije. Ovi su teritoriji Ukrajina!”, poručio je.

“Ovo je drugi put da je Rusija silom oduzela ukrajinski teritorij. Ovo ostaje brutalni ruski rat protiv Ukrajine. NATO nije dio sukoba, ali pružamo potporu Ukrajini”, dodao je.

VEZANE VIJESTI

Stoltenberg kaže da je ovo ključan trenutak jer je Putin mobilizirao još ljudi i počeo je neugodno zveckati nuklearnim oružjem.

“Sve to predstavlja najozbiljniju eskalaciju od početka rata. Ovo ne pokazuje snagu nego slabost, to je priznanje da rat ne ide po planu i da je Putin sasvim podbacio u svojim strateškim ciljevima”, istaknuo je.

Dodao je da je na Putinu odgovornost da okonča ovaj rat. “Ako Rusija zaustavi borbe, nastupit će mir, a ako to učini Ukrajina, prestat će postojati kao nacija.”

Stoltenberg je ponovno pozvao Putina da okonča rat. “Ukrajina je žrtva agresije i zato jasno podržavamo Ukrajinu, a nelegalne aneksije ne mijenjaju ovaj rat, ovo je i dalje ruski agresivni rat.”

Dodaje da smo posljednjih tjedana vidjeli najozbiljniju elskalaciju jer imamo mobilizaciju u Rusiji, neodgovornu nuklearnu retoriku te pokušaj aneksije dijelova Ukirajine. “Ovo je najozbiljnija eskalacija sukoba od početka.”

Stoltenberg dodaje da Ukrajinci imaju pravo pokušati vratiti svoje teritorije. “Ako prihvatimo rusku aneksiju i zveckanje nuklearnog oružje kao nešto što nas može odvratiti od pomaganja Ukrajini, prihvatili bismo nuklearnu ucjenu.”

“Nuklearna retrorika predsjednika Putina je opasna i NATO prati kakve radnje Rusija poduzima. No, Rusija shvaća da nuklearni rat može imati ozbiljne posljedice i to je jasno izraženo Rusiji”, dodao je glavni tajnik NATO-a.

“Jasno smo poručili Rusiji da će biti ozbiljnih posljedica ako upotrijebi nuklearnu silu protiv Ukrajine”, dodao je.

Kaže da osim Ukrajine psotoji rizik od eskalacije izvan te zemlje. “NATO nije dio sukoba, pružamo podršku, ali nismo dio sukoba. Naš cilj je podupirati Ukrajinu. Pokazujemo spremnost da branimo i štitimo sve NATO saveznike.”

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar