Gradonačelnik Irpina: Nakon odlaska Rusa pronađeno 290 tijela ukrajinskih civila

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ruska invazija na Ukrajinu traje već 70. dan. Napadi na mnoge gradove širom Ukrajine nastavljaju se. Gradonačelnik Irpina je objavio da su ondje pronađena tijela 290 poginulih civila nakon povlačenja Rusa. Raketiran je noćas i Lavov gdje su uništene tri elektrane. Neizvjesno je hoće li se evakuacija preostalih civila iz čeličane Azovstalj i razorenog grada Mariupolja nastaviti.

Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko rekao je da su izbile nove bitke u tvornici Azovstalj gdje su stotine civila i dalje zarobljene zajedno s posljednjim ukrajinskim braniteljima u gradu, javlja CNN.

VEZANE VIJESTI

“Danas se vode teške borbe na području Azovstalja. Naši hrabri momci brane ovu tvrđavu, ali je jako teško jer artiljerija i tenkovi djeluju po cijeloj tvornici. Avijacija radi, brodovi su se približili i također ispaljuju rakete. Čekaju se novi pregovori i nova misija evakuacije”, kaže gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko.

U Azovstalju je, prema ukrajinskim izvorima, zarobljeno još najmanje 30 djece. Kremlj je priopćio da ruske oružane snage ne jurišaju na čeličanu Azovstalj, već to opisuju kao suzbijanje „pokušaja militanata“ da zauzmu nove vatrene položaje.

“Postojala je javna naredba vrhovnog zapovjednika da se otkaže juriš, nema ofenzive”, tvrdi glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ukrajina tvrdi da Rusija pokušava da poveća tempo istočne ofanzive, ali da je njihova vojska potisnuta na delovima fronta oko Harkova.

“Ruska vojna komanda nastoji da poveća tempo ofanzivne na istoku Ukrajine kako bi došla do administrativnih granica Donjecke i Luganske oblasti, kao i da razvije ofanzivu na pojedinim pravcima Zaporožja i Krivog Roga”, kaže portparol Ministarstva odbrane Ukrajine Oleksandr Motuzianik.

U prethodnoj noći na udaru ruskih raketa bile su tri elektrane u blizini Lavova. Gađani su i Kirovgrad i Vinice, u središnjoj Ukrajini, a prvi put je na meti bio i Zakarpatski kraj na granici sa Mađarskom i Slovačkom.

U okupiranim delovima ljudi jedva preživljavaju. Žive u ruševinama svoj nekadašnjih domova.

“Dobijamo neke obroke, humanitarnu pomoć. Rekli su nam da dođemo u četvrtak ili petak. Većinu vremena sedimo u podrumu. Bilo kako bilo, u početku smo bili uplašeni, a sada se smejemo – proleće je proleće”, kaže jedan stanovnik Marijupolja

“Nekada je bilo sirena. A sada – nema ni sirena. Navikli smo se na bombardovanje. Ako odeš kod njih – oteraju te. Samo nam govore da sedimo i da čekamo komisiju, ili da nas pošalju u Krasnodar u Rusiju. A zašto da idem tamo”, pita se stanovnica Marijupolja.

Oni koji su izašli iz pakla srušenih ukrajinskih gradova svedoče o tome kroz šta su prošli.

“I kada nam je rečeno da naše sklonište neće izdržati direktan pogodak, da ćemo tamo biti živi zakopani, da će biti masovna grobnica – bili smo savršeno svesni da nema ko da nas spase”, navodi Elina Cibučenko, koja je evakuisana iz čeličane Azovstal.

Dok se Ukrajina sprema za 71. ratnu noć iz Irpina, posle povlačenja Rusa, stižu vesti da su prikupljena tela čak 290 civilnih žrtava. Za njihovu smrt Kijev krivi Vladimira Putina, koga optužuje da je ratni zločinac.

Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar