Grčka kupuje još šest francuskih Rafalea kakve kupuje i Hrvatska

Svijet 12. ruj 202116:39 > 16:57
Izvor: Angelos Tzortzinis/AFP/ilustracija

Francuska ministrica obrane Florence Parly pozdravila je u nedjelju namjeru Grčke koja će kupiti dodatnih šest borbenih zrakoplova Rafale, pošto je početkom godine dobila prvu narudžbu za 18 francuskih borbenih zrakoplova.

“Izvrsna novost: Grčka je upravo iznijela nakanu o kupnji dodatnih šest Rafalea. Idemo zajedno naprijed u izgradnji istinske europske autonomije”, tvitala je ministrica.

Grčki premijer Kiriakos Micotakis nagovijestio je u subotu da njegova zemlja kani povećati narudžbu na 24 borbena zrakoplova.

“Najavio sam kupnju 18 Rafalea, no uskoro će ih biti 24”, rekao je na međunarodnom sajmu automobila u Solunu. “Prvi od njih će poletjeti grčkim nebom prije kraja godine”, dodao je.

Grčka je u siječnju zaključila ugovor o kupnji svojih prvih 18 Rafalea da bi ojačala vlastitu obranu i partnerstvo s Parizom usred povećanih tenzija sa susjednom Turskom.

Ovim ugovorom, vrijednim oko 2,5 milijarde eura, obuhvaćeno je 12 rabljenih i šest novih zrakoplova.

Za Francusku ovaj ugovor predstavlja prvu prodaju Rafalea u Europi, prema kojoj Pariz nastoji usmjeriti izvoz oružja i potaknuti međusobnu suradnju.

Proizvođač zrakoplova Dassault Aviation svoj prvi Rafale Grčkoj je isporučio u srpnju. Riječ je o rabljenom zrakoplovu koji je pripadao francuskim zračnim snagama.

Za zrakoplove Rafale odlučila se i Hrvatska. Vlada RH donijela je krajem svibnja odluku o kupnji 12 rabljenih Rafalea, deset jednosjeda i dva dvosjeda. “Izabrani višenamjenski borbeni avion najnovije je generacije i smatra se jednim od najboljih na svijetu”, kazao je tada premijer Andrej Plenković te zahvalio SAD-u, Izraelu i Švedskoj na njihovu trudu i kvalitetnim ponudama.

Katar, Egipat i Indija su preostali međunarodni kupci francuskih borbenih zrakoplova Rafalea.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar