Grčki sud objavio detalje napada BBB-ovaca u Ateni, oglasila se majka ubijenog

Nogomet 17. kol 202307:32 1 komentar
REUTERS/Louiza Vradi

Još nema odgovora na pitanje tko je u krvavim incidentima u Ateni ubio 29-godišnjeg navijača AEK-a Michalisa Katsourisa.

Grčki istražitelji dobili su prve nalaze DNK analize za 105 uhićenih, većinom hrvatskih državljana, ali njeni rezultati još nisu obznanjeni niti je jasno povezuje li se tko zasad s ovim kaznenim djelom. Mediji pišu kako će rezultati biti objavljeni u idućih nekoliko dana, kada bi uzorci prikupljeni od uhićenih trebali biti upareni s onima pronađenih kod ubijenog navijača.

Tijekom tjedna se očekuje i objava podataka o 60-ak predmeta koji su pronađeni oko stadiona AEK-a, a istražitelji vjeruju kako su korišteni u obračunu. Istraga je usredotočena na dva sklopiva noža – prema tvrdnjama portala Protothema, jedan je pripadao osobi albanskog porijekla, a drugi 23-godišnjem Hrvatu, piše Novi list.

Još nisu svi uhićeni

Grčka policija tvrdi i kako još nisu uhićeni svi koji su sudjelovali u obračunu, pa se još traga za 10 do 12 Hrvata i Grka koji su u bijegu i čekaju da se “slegne prašina”.

Sud je u srijedu navečer objavio i detalje uhićenja 105 optuženih, za koje navodi da se radi o “asocijalnim osobama sa stalnom tendencijom činjenja novih zločina”. U nalozima za određivanje istražnog zatvora stoji, naime, kako bi optuženici, u slučaju da ih se pusti na slobodu, mogli pobjeći u inozemstvo ili počiniti nova kaznena djela.

“Iz iskaza svjedoka i spisa, a u vezi s priznanjem optuženika, proizlaze ozbiljne indicije o njegovoj krivnji za kaznena djela koja mu se optužnicom pripisuju, od kojih su udruživanje u zločinačku organizaciju, posjedovanje eksplozivnih materijala i izazivanje eksplozije, kažnjivi zatvorkom kaznom”, stoji u nalogu za jednog od optuženih.

Kriminalna organizacija

Istražna tijela tvrde i kako su okrivljenici na atenskom području u periodu od početka kolovoza do 8. kolovoza formirali operativno strukturiranu kriminalnu organizaciju s ciljem počinjenja kaznenih djela i prekršaja. Okrivljenici koji se nalaze u pritvoru, navode dalje, imali su unutar zločinačke organizacije jasno raspoređene uloge te su djelovali prema ranije utvrđenom planu činjenja kaznenih djela na štetu navijača drugih klubova, kao i oštećenja vozila i objekata.

U nalozima za pritvor stoji i kako su se, nakon dogovora, okupljali u skupine na sigurnim mjestima kako bi izbjegli policijske patrole. Potom su se ukrcali u vozila koja su parkirali u susjednim ulicama od poprišta nereda. Tamo su se naoružali eksplozivnim napravama, bakljama, petardama, palicama, noževima i kamenjem, te pješice upali na područje stadiona AEK-a.

Izjava majke

Izjavu za grčke medije dala je i majka ubijenog Michalisa Katsourisa, koja se u trenutku kad je čula za vijest o pogibiji srušila i završila u bolnici.

“Radije bih sad bila sa svojim sinom, život mi je prestao u trenutku kad sam izgubila dijete. Želim pravdu. To nisu ljudi, oni su zlo koje je došlo ubiti moje dijete. Vjerujem da će biti pronađeni”, rekla je.

Brat ubijenog Michalisa rekao je, pak, kako je njegov brat bio na krugu stadiona kako bi tamo popio kavu s prijateljima. “To mu je bio drugi dom u koji su Hrvati upali, a on se htio obraniti”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare