Hamas pozvao na eskalaciju na svim frontama

Svijet 23. tra 202418:36 0 komentara
REUTERS/Raneen Sawafta/ilustracija

Glasnogovornik oružanog krila Hamasa, Brigada al-Kasam, pozvao je u utorak na eskalaciju na svim frontama, u govoru koji je prenijela televizija, u povodu 200 dana od početka rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze 7. listopada 2023.

U video snimci koju je objavila Al Jazeera, Abu Ubaida je pohvalio iranski napad na Izrael 13. travnja, kazavši da su izravni napadi dronovima i projektilima “odredili nova pravila, povukli važne paralele i zbunili neprijatelja i one koji stoji iza njega”.

Pozvao je i na eskalaciju na Zapadnoj obali te u Jordanu, kazavši da je on “jedna od najvažnijih arapskih fronti”.

“Pozivamo jordanski narod da pojačaju svoje akcije i podignu glasove”, rekao je.

Abu Ubaida je rekao da Hamas ostaje pri svojim zahtjevima koje je iznio na pregovorima o prekidu vatre, odnosno da traži da Izrael prekine vojnu ofenzivu, da povuče svoje snage iz Pojasa Gaze, da dopusti povratak raseljenima u sjeverni dio Pojasa Gaze i da ukine blokadu.

U međuvremenu, Izrael je u utorak intenzivirao napade širom Pojasa Gaze, rekli su stanovnici, dodajući da je riječ o jednom od najgorih granatiranja zadnjih nekoliko tjedana. Vojska je naredila nove evakuacije na sjeveru palestinske enklave, upozorivši civile da se nalaze u “opasnoj borbenoj zoni”.

U objavi na platformi X, glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee pozvao je stanovnike četiri zone u Beit Lahiji na sjeveru Pojasa Gaze da se premjeste u skloništa u dva za to određena područja.

Novo granatiranje i bombardiranje sjevera Pojasa Gaze događa se gotovo četiri mjeseca nakon što je izraelska vojska objavila da povlači odande svoje postrojbe tvrdeći da Hamas više ne kontrolira ta područja.

Izrael je ovaj mjesec također povukao većinu svojih snaga s juga Pojasa Gaze. No pokušaji da se postigne prekid vatre nisu uspjeli i izraelsko bombardiranje i upadi na teritorij odakle su se vojnici povukli otežavaju raseljenima da se vrate u svoje domove.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!