Hoće li novi šef Europe biti čovjek koji je postao noćna mora Elona Muska?

Svijet 20. ruj 202320:49 0 komentara
AFP

Thierry Breton, Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište i "pošast" milijardera Elona Muska, zainteresiran je za jedno od najvažnijih radnih mjesta u Bruxellesu - predsjednika Europske komisije, a u tome bi mogao imati podršku francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Stranka Preporod francuskog predsjednika Emmanuela Macrona trenutačno traži idealnog kandidata za predstojeće izbore za Europski parlament sljedeće godine. Pobjednik tih izbora mogao bi se naći u dobroj poziciji da preuzme mjesto predsjednika Europske komisije od Ursule von der Leyen nakon isteka njena mandata u lipnju iduće godine.

Prema izvješćima francuskih medija i izvorima upućenim u rasprave unutar Macronovog tima, Thierry Breton, bivši izvršni direktor u telekomunikacijskom sektoru i trenutačni povjerenik Francuske za EU, sada se čini kao ozbiljan kandidat za tu poziciju.

Vođenje Europske komisije, izvršnog tijela Europske unije sastavljenog od 27 zemalja, postalo je jedna od najutjecajnijih funkcija u svjetskoj politici. Ursula von der Leyen, trenutačna predsjednica Komisije, jedna je od najistaknutijih europskih političara, redovito se sastaje s vođama kao što su kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Joe Biden. Von der Leyen također je bila zaštitno lice Europske unije tijekom odgovora na događaje kao što je ruska invazija na Ukrajinu.

Kako se bira novi šef Europske komisije?

Njezino mjesto će biti upražnjeno nakon izbora za Europski parlament sljedeće godine, kada će se definirati nova vodeća mjesta u europskim institucijama u Bruxellesu. Iako je von der Leyen do sada šutjela o svojim planovima za drugi mandat, povezivana je s drugim visokim pozicijama, uključujući vodstvo NATO-a.

Izbor predsjednika Europske komisije sljedeće godine još nije jasno definiran. U teoriji, političke stranke Europske unije će predstaviti svoje glavne kandidate za europske izbore, koji će zastupati svoje stranke i viziju pred biračima. Ovaj proces poznat je kao “Spitzenkandidaten”. Prema tom sustavu, kandidat iz stranke koja osvoji najviše glasova i mjesta u Europskom parlamentu bio bi u najboljoj poziciji da dobije posao šefa Komisije.

Međutim, unatoč ovom sustavu, koji je doveo do izbora predsjednika Komisije 2014., von der Leyen nije bila vodeća kandidatkinja na europskim izborima 2019. godine, kada je izabrana za tu poziciju.

Francuski establišment tradicionalno nije podržavao sustav Spitzenkandidat jer oduzima ovlasti nacionalnim liderima u odlučivanju o predsjedanju Komisijom. Zato bi Breton, čak i ako postane glavni kandidat za Macronovu stranku Preporod, trebao uvjeriti francuskog predsjednika da ga podrži za vodeću poziciju u Bruxellesu.

Tko je Breton?

Breton, koji se trenutačno bavi digitalnom politikom, postao je poznat kao zagovornik francuske ekonomske politike i protivnik suviše strogih pravila o subvencijama. Također se angažirao u trgovinskim sporovima sa SAD-om i Kinom, a poznat je i po zalaganju za cijepljenje i promicanju zelenih politika, piše Politico.

Iako je odbacio glasine o svojoj kandidaturi za europske izbore, Breton nije isključio tu mogućnost. Mnogi smatraju da bi Macron mogao podržati Bretona zbog njegove svestranosti i vizije za budućnost EU-a.

Inače, Thierry Breton, koji nadzire digitalnu politiku, glavna je osoba EU-a koja radi na tome da se tehnološke tvrtke prilagode Zakonu o digitalnim uslugama, koji će prisiliti tvrtke na suzbijanje govora mržnje, dezinformacija i drugog štetnog materijala na njihovim stranicama.

Zbog toga se svojevremeno sastao i s vlasnikom X-a Elonom Muskom, kojega je upozorio da kompanija mora preuzeti odgovornost za dezinformacije i govor mržnje svojih korisnika. Pitanje je koliko se to svidjelo američkom milijarderu, koji se zalaže za što nesputanije društvene mreže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.