IAEA zatražila od Rusije i Ukrajine da zaštite nuklearnu elektranu Zaporižje

Svijet 30. svi 202322:54 0 komentara
Andrey BORODULIN / AFP, Ilustracija

Čelnik UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rafael Grossi, u utorak je zatražio od Ukrajine i Rusije da poštuju pet načela zaštite ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje, dajući naslutiti da nije osigurao njihovo obećanje da će štititi elektranu.

Grossi mjesecima pokušava uspostaviti sporazum kojim bi se smanjio rizik od katastrofalne nuklearne nesreće izazvane vojnim aktivnostima poput granatiranja najveće europske nuklearne elektrane, koja se nalazi u Ukrajini, no pod ruskom je okupacijom duže od godine dana.

Među njegovih pet načela spada i ono da ne bi trebalo biti nikakvog napada na ili iz elektrane i da elektrana ne bi trebala služiti kao baza za teško naoružanje poput raketnih bacača, topničkih sustava i streljiva, tenkova ili za vojno osoblje koje bi se moglo koristiti za napad iz elektrane.

Na brifingu UN-ovom Vijeću sigurnosti, Grossi je također pozvao da se osigura izvanjska dostupnost i sigurnost električne energije; da se zaštite svi ključni sustavi od napada ili sabotaže; i da se ne poduzima ništa što bi potkopalo ova načela.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.