Iako su uvijek bili kritični, većina Nizozemaca podržava proširenje EU na Balkan

Svijet 25. stu 202212:33
Izvor: N1

Iako je javno mnjenje podjeljeno, po prvi put većina Nizozemaca je "za" proširenje EU na Zapadni Balkan. Čak 45 posto Nizozemaca podržava takvu ideju, dok je 34 posto vidi kao negativnu. Međutim, čak 21 posto građana nije sigurno je li proširenje na Zapadni Balkan dobro ili nije.

“U Nizozemskoj javnosti postoji mnogo zabrinutosti u vezi sa proširenjem EU na Zapadni Balkan. Neke od njih povezane su sa prethodnim rundama proširenja, posebno sa Mađarskom i Poljskom. Mnogi strahuju da će Nizozemska morati dati više novca ekonomski slabijim zemljama i mnogi su zabrinuti zbog povećanja migracije radne snage iz novih članica EU, strahujući da bi to moglo pogoršati stambenu situaciju u toj zemlji. Također, mnogi su zabrinuti za vladavinu prava i građanska prava u Poljskoj i Mađarskoj, ali i na Zapadnom Balkanu. Ipak, većina Nizozemaca uvjerena je da bi ključne politike EU ili bile poboljšane ili ostale na istoj razini, ako bi zemlje Zapadnog Balkana pristupile EU“, navodi se u istraživanju.

VEZANA VIJEST

Analiza je pokazala da ideja o proširenju na Zapadni Balkan nailazi na plodno tlo kod one grupe ljudi koja geenralno ima pozitivniji odnos prema EU, veću razinu povjerenja u institucije Europske unije i koja vjeruje da i sama Nizozemska dobro kotira u Uniji. S druge strane oponenti Unije veći su protivnici procesa proširenja.

I jedni i drugi se slažu da države kandidati mogu ući u Europsku unija samo ako ispune kriterije, čak 90 posto onih koji podržavaju proces proširenja, kao i polovina onih koji se tom procesu protive. Priznaju da nemaju dovoljno znanja o tom procesu, ali i vjeruju da od proširenja neće biti štete.

Nizozemce u velikoj mjeri brine rat u Ukrajini, čak 80 posto njih se tako izjasnilo, ali svega 26 posto ispitanih podržava brzo proširenje prouzrokovano ratom. Taj postotak je veći među onima kojii podržavaju proširenje na Zapadni Balkan – čak 40 posto građana iz te grupe smatra da proširenje treba ubrzati, piše Nikola Radišić. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar