Institut za rat: Putin se okreće protiv moćnog šefa ruskih plaćenika

Svijet 23. sij 202317:041 komentar
Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Vladimir Putin nastoji marginalizirati moćnu plaćeničku organizaciju koja se borila u ime Rusije od početka rata, navodi se u novom izvješću Instituta za rat (ISW).

Wagnerova grupa pretrpjela je teške gubitke u borbama u ime Putinovog režima, ali čini se da se ruski predsjednik osjećao ugroženim usponom šefa Wagnerovaca Jevgenija Prigožina.

Izvješće ISW-a sugerira da se ruski predsjednik okreće prema svojim tradicionalnim oružanim snagama, prenosi Sky News.

Vladimir Putin je degradirao generala Sergeja Surovikina s mjesta zapovjednika zračnih snaga, a upravo je Surovikin bio glavni Prigožinov saveznik u ruskoj vojsci. To je vjerojatno poremetilo Wagner grupu u nabavci opreme tradicionalnim vojnim kanalima, navodi ISW.

General Surovikin sada odgovara Valeriju Gerasimovu, načelniku glavnog stožera ruske vojske, čime je centraliziran Putinov lanac zapovijedanja.

ISW naglašava kako Putin nije pripisao zasluge Wagnerovim snagama za zauzimanje Soledara tijekom intervjua za federalnu TV 15. siječnja iako je pad tog grada označio rijetku pobjedu za Kremlj.

ISW dodaje da prema ukrajinskoj obavještajnoj službi Putinova priprema povećanja rezervi ruske vojske također potvrđuje veće oslanjanje na Ministarstvo obrane i glavni stožer.

Uspon Prigožina prepoznao i Zapad

List Financial Times objavio je proteklog vikenda da Prigožinov utjecaj u Kremlju raste i usporedio ga s monahom Grigorijem Efimovičem Rasputinom koji je imao velik utjecaj na suprugu posljednjeg ruskoga cara Nikolaja II.

Paravojna skupina Wagner djeluje u brojnim zemljama Afrike, uglavnom u borbi protiv pobunjenika. Zadnjih mjeseci na video snimkama Prigožin pokušava motivirati zatvorenike iz ruskih kaznionica da se pridruže njegovim borcima u Ukrajini.

Prigožin je snažan kritičar “vojne, birokratske i poslovne (ruske) elite koja, prema njegovoj ocjeni, izdaje predsjednika Vladimira Putina mlakim i nekompetentnim pristupom prema ratu”, piše Financial Times.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

Komentari

Vaš komentar