Deveti dan invazije: Rusi zauzeli nuklearku, Mariupolj pod teškim napadima

Svijet 04. ožu 202206:45 > 17:53
Press service of the Joint Forces Operation/Handout via REUTERS

Deveti je dan ruske invazije na Ukrajinu. U noći na petak buknuo je požar u nuklearnoj elektrani Zaporižja, najvećoj u Europi, u središtu Ukrajine, nakon ruskog granatiranja. Požar je izbio u administrativnoj zgradi i tijekom noći je lokaliziran. Unatoč požaru nije zabilježena povećana količina radijacije. Nuklearka se nalazi pod ruskom kontrolom. Ruske snage u petak nastavljaju napredovati prema glavnom gradu Kijevu dok je jugoistočni grad Mariupolj, najveća trgovačka luka, već u potpunom okruženju i pod jakim napadima. Napredak ruskih snaga zabilježen je i na jugu, prema važnoj luci na Crnom moru Mikolaivu. Narastao je i broj žrtava u strašnom napadu na Černihiv.

N1

Tijek događaja nastavljamo pratiti OVDJE.

TIJEK DOGAĐAJA

14:13 Ukrajinsko ministarstvo oglasilo se o napadu na nuklearku

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je ruski napad na nuklearnu elektranu Zaporižja.

“Ako se u bilo kojem trenutku poremeti proces hlađenja nuklearnog goriva unutar energetskih jedinica u nuklearki Zaporižja, to bi moglo uzrokovati radioaktivnu štetu na velikim područjima i imati nepopravljive posljedice za europski okoliš”, naveli su iz ministarstva.

“Uz šest energetskih blokova u NE Zaporižja postoji i skladište za istrošeno nuklearno gorivo. Svako oštećenje ovog objekta može dovesti do oslobađanja nuklearnog zračenja. Nuklearna katastrofa ovog razmjera može premašiti sve dosadašnje nesreće u nuklearnim elektranama”, objavili su.

14:08 U jučerašnjem napadu na Černihiv poginulo 47 osoba

Regionalna državna uprava Černihiva objavila je nove podatke o posljedicama jučerašnjeg bombardiranja.

“Prema detaljnim informacijama medicinskih ustanova, jučer, 3. ožujka, kao posljedica bombardiranja ruske avijacije u Černihivu, poginulo je 47 osoba: 38 muškaraca i 9 žena. Spašeno je 18 osoba”, naveli su.

13:48 Glasnogovornik Kremlja: Nema planova o potpisivanju bilo kakvog dokumenta

U ovom trenutku nema planova o potpisivanju bilo kakvih dokumenata između ruskog i ukrajinskog izaslanstva, ali je stav Rusije prenijet Ukrajini, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Za sada nema rasprave ni o kakvim dokumentima. Još jednom, razgovori su bili dobra prilika da ukrajinskoj strani jasno prenesemo našu viziju problema”, rekao je Peskov. “Sada će sve ovisiti o reakciji ukrajinske strane.”

13:46 Objavljeni novi podaci o ruskim vojnim gubicima

Ukrajina je objavila nove podatke o ruskim vojnim gubicima.

Prema tim procjenama, Rusija je izbubila 9166 vojnika, 939 oklopnih borbenih vozila, 251 tenk, 33 aviona, 37 helikoptera, 404 vozila, 105 raketnih sustava.

0

13:35 Nije otkriveno ispuštanje radioaktivnog materijala u Zaporižju

U nuklearnoj elektrani Zaporižja nije otkriveno ispuštanje radioaktivnog materijala nakon što je vojni projektil pogodio obližnju zgradu na tom mjestu, rekao je šef atomske jedinice UN-a Rafael Grossi.

Dva člana osiguranja su ozlijeđena u napadu na nuklearku. Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Grossi rekao je da nuklearnom elektranom i dalje upravlja njezino redovito osoblje, prenosi The Guardian.

“Sigurnosni sustavi šest reaktora elektrane nisu bili pogođeni i nije došlo do ispuštanja radioaktivnog materijala”, rekao je Grossi.

13:32 Američko veleposlanstvo u Kijevu: Ovo je ratni zločin

Američko veleposlanstvo u Kijevu objavilo je na svom Twitter da je napad na najveću europsku nuklearnu elektranu – ratni zločin.

“Putinovo granatiranje najveće europske nuklearke odvodi njegovu vladavinu terora još korak dalje”, naveli su.

13:02 Raketirana škola u Žitomiru

Ruske rakete pogodile su školu u Žitomiru na sjeveru Ukrajine u petak ujutro, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski.

Fotografije svjedoče o razmjeru štete.

Ruševine škole u Žitomiru / REUTERS/Viacheslav Ratynskyi
Razrušena škola u Žitomiru / REUTERS/Viacheslav Ratynskyi
Razrušena škola u Žitomiru / REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

12:56 Vladimir Putin: Nemamo zle namjere

Ruski predsjednik Vladmir Putin poručio je zemljama koje se protive ruskim vojnim akcijama u Ukrajini “da ne pogoršavaju situaciju nametanjem dodatnih ograničenja njegovoj zemlji”.

Više pročitajte OVDJE.

12:52 Ruski vojnici za Guardian: Prevarili su nas, sve što su nam rekli je bila laž

“Iskreno, prevarili su nas. Sve što su nam rekli je bila laž”, rekao je jedan od pet zarobljenih ruskih vojnika na videu koji kruži među ukrajincima na društvenim mrežama, piše ugledni britanski list Guardian u petak.

Više pročitajte OVDJE.

12:45 Lukašenko negira bjelorusku uključenost u invaziju na Ukrajinu

“Vojska Bjelorusije ne sudjeluje u specijalnoj operaciji i ne namjerava sudjelovati u njoj”, kazao je Lukašenko, koristeći termin kojim Kremlj opisuje invaziju na Ukrajinu.

Više pročitajte OVDJE.

12:42 Ukrajinske izbjeglice za N1: “Djeca još plaču kad se vrata zalupe”

N1 je bio na graničnim prijelazima i prihvatnim centrima u Poljskoj, gdje se nalazi velik broj izbjeglica koje bježe od ratnog vihora u Ukrajini. Više pročitajte OVDJE.

12:39 Najgore u Mariupolju

Deveti je dan invazije na Ukrajinu. Neprijatelj u regiji Donjeck i dalje pokušava održati Mariupolj opkoljenim, javlja Ministarstvo vanjskih poslova.

Glavni cilj neprijatelja i dalje je pad Kijeva i slabljenje otpora. Utvrđuju pozicije i na Crnom moru gdje su češće civilni brodovi žrtve ruskih gusara.

U Hersonu će Rusi vjerojatno organizirati lažne prosvjede kako bi promovirali propagandu i dobili potporu za promjenu vlasti.

Apeliramo na građane da ostanu budni i oprezni, vjerujemo u našu vojsku, napisali su u objavi na Facebooku.

12:25 Dirljivi prizori s graničnih prijelaza i prihvatnih centara u Poljskoj

N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z./ Ilustracija
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
Ilustracija/ N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
F.Z./N1
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.
N1 / F.Z.

12:21 Kako bi sankcije Rusiji mogle utjecati na vas?

Zapadne sankcije će negativno utjecati na rusko gospodarstvo. No posljedice će vjerojatno osjetiti i druge zemlje, od Europe do Afrike, i to u vidu rasta inflacije i nestašice hrane.

Više pročitajte OVDJE.

12:19 Njemačka tajna služba: Putin je spreman na opsadu Kijeva, uništit će grad

Njemački mediji javljaju da stručnjaci Federalne obavještajne službe (BND) i Bundeswehra svakodnevno analiziraju kretanje ruskih trupa i otpor ukrajinskih oružanih snaga.

Više pročitajte OVDJE.

12:15 Ruske trupe na jugu napreduju prema Mikolaivu

Ruske trupe napreduju prema južnom ukrajinskom gradu Mikolaivu, no zasad ih uspješno odbijaju, objavio je savjetnik ukrajinskog predsjednika, piše BBC.

Savjetnik Mihajlo Podoljak oglasio se nakon što je lokalni gradonačelnik rekao da ruska vojska ulazi u grad koji je ključna luka na Crnom moru.

11:58 Oboren ruski avion

Rusija nastavlja brojati gubitke, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine na Facebooku.

Uz fotografiju oborenog aviona napisali su: “Danas je oboren neprijateljski borbeni avion Su-34. Iz ovog su aviona gađani civilni ciljevi i infrastruktura. Pilot se katapultirao, potraga je u tijeku.”

11:45 Britanski ministar obrane: Napad na nuklearnu elektranu je igranje vatrom

Britanski ministar obrane Ben Wallace u petak je kazao da se ruski predsjednik Vladimir Putin napadom na nuklearnu elektranu na jugoistoku Ukrajine igra s vatrom te ga je pozvao da prestane napadati takve ciljeve.

Više pročitajte OVDJE.

11:42 Novinarka iz Kijeva za N1: Rusi namjerno granatiraju civilne objekte

Maria Pysarenko, novinarka iz Kijeva s Kanala 5 za N1 je izvijestila o stanju u Ukrajini.

“Dvije su glavne vijesti jutros. Jedna vezana uz Černjihiv, u kojemu su velika razaranja, a druga je raketni napad na nuklearnu elektranu Zaporižija. Vidio se veliki požar u elektrani i bojali smo se da bi to moglo oštetiti reaktor i dovesti do radijacije, što ne bi bio samo problem za Ukrajinu, nego i za cijeli svijet”, rekla je.

Više pročitajte OVDJE.

11:37 Razorne posljedice napada na Borodijanku

Snimke dronom pokazuju razorne posljedice napada na mjesto Borodijanku, smješteno 50 kilometara sjeverozapadno od Kijeva. Građani su bili primorani napustiti domove.

Više pročitajte OVDJE.

11:35 Vojni analitičar: Počinjena je strateška pogreška kad je napadnut Kijev

Vojni analitičar i profesor na Fakultetu političkih znanosti Robert Barić bio je gost N1 Studija uživo i komentirao rusku invaziju na Ukrajinu. Barić ističe da se u ovih zadnjih nekoliko dana rat u Ukrajini korjenito promijenio.

Više pročitajte OVDJE.

N1

11:30 Zelenski: Napad na Zaporižje mogao je biti “kao šest Černobila”

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u novom je obraćanju na društvenim mrežama rekao da je ruski napad na nuklearnu elektranu Zaporižje mogao prouzročiti razaranje “kao šest Černobila”.

“Narode Ukrajine! Preživjeli smo noć koja je mogla zaustaviti tijek povijesti – povijesti Ukrajine, kao i Europe”, započeo je Zelenski televizijsko obraćanje.

Pozvao je Ruse da izađu na ulice i poruče vladajućima da “žele živjeti”. Više pročitajte OVDJE.

11:11 Litva: Pozivi na NATO-vu zonu zabrane letova nad Ukrajinom su neodgovorni

Bilo kakvi pozivi NATO-u da proglasi zonu zabrane letenja nad Ukrajinom su neodgovorni i mogli bi uvesti Sjevernoatlanski savez u izravan sukob s Rusijom, rekla je u petak litavska premijerka Ingrida Simonyte.

“Vjerujem da je svako ohrabrivanje da se NATO sada uključi u vojni sukob neodgovorno”, rekla je Simonyte na novinskoj konferenciji u Vilniusu.

11:01 Rusi: Nuklearku su zapalili Ukrajinci

Rusko ministarstvo obrane okrivilo je Ukrajinu za požar u krugu elektrane i to su nazvali “monstruoznom provokacijom”.

Više pročitajte OVDJE.

10:55 NATO ne traži sukob, ali je spreman braniti saveznike

NATO je obrambeni savez, koji ne traži sukob s Rusijom, ali ako do njega dođe spreman je braniti svaki pedalj svoga teritorija, izjavio je u petak američki državni tajnik Antony Blinken prije početka sastanka ministara vanjskih poslova država članica Sjevernoatlantskog saveza.

Više pročitajte OVDJE.

10:53 Novinar Reutersa iz Kijeva za N1: Svatko pametan boji se za svoj život

Novinar Reutersa Aleksandar Vasović kaže za N1 nakon intervjua s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim da je na njega ostavio dojam lidera zemlje koja je u ratu i koji je spreman boriti se i predvoditi.

Više pročitajte OVDJE.

N1

10:51 Moskva: U tijeku pretres ureda nevladine udruge za ljudska prava

Ruska nevladina udruga za ljudska prava Memorial u petak je priopćila da je u tijeku pretres njezinih ureda na dvije moskovske adrese, prenosi agencija AFP.

Više pročitajte OVDJE.

10:49 Više od stotinu Nobelovaca pozvalo na mir u Ukrajini

Više od stotinu dobitnika Nobelovih nagrada za znanost potpisalo je poziv za mir u Ukrajini i pozvalo Rusiju da povuče svoju vojsku, prenijela je njemačka novinska agencija dpa.

Znanstvenici u deklaraciji navode da je znanost stavila moćno oružje u ruke političara, ali da se ono mora koristiti u miroljubive svrhe.

Više pročitajte OVDJE.

10:48 Vojni analitičar: Živjeli smo u obmani o moći ruske vojske, a ispadaju amateri

Vojni analitičar Ivica Mandić gostovao je u Novom danu te je komentirao rusku agresiju na Ukrajinu. Rekao je najprije kako su Rusi pogodili jednu upravnu zgradu, odnosno laboratorij nuklearne elektrane.

Više pročitajte OVDJE.

N1

10:46 Google obustavio prodaju oglasa u Rusiji

Google je objavio da je obustavio prodaju online oglasa u Rusiji, dodavši da zabrana obuhvaća pretraživanje, YouTube i partnere-nakladnike.

Više pročitajte OVDJE.

10:42 Dvije osobe ozlijeđene u eksploziji nuklearke

“Situacija je i dalje napeta. Što se tiče reaktora, samo jedna jedinica je u funkciji i radi na 60% kapaciteta. Prva jedinica je isključena, jedinice dva i tri isključene zbog sigurnosnih razlga, a reaktor četiri radi pod kapacitetom od 60%, dok reaktori 5 i 6 rade u stanju niske energije.

Dvoje je ljudi ozlijeđeno. Ne radi se o tehničkom osoblju, već osoblju zaduženom za sigurnost, prema prvim informacijama”, rečeno je na press konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu  energiju (IAEA) o situaciji u Zaporižju.

10:32 Zamjenik Mariupolja apelira na NATO

Zamjenik gradonačelnika Mariupolja pozvao je NATO da pošalje vojnike u Ukrajinu te rekao da Rusija neće prestati dok cijelu zemlju ne pretvori u pustinju i ubije mnogo civila, prenosi u petak BBC.

Sergej Orlov rekao je za program Today Radija BBC 4: “Nema načina da se Putina zaustavi u ubijanju naših civila iz zraka dok se NATO ne probudi i shvati da to nije regionalni sukob – to je rat protiv demokracije, protiv slobode, protiv jedne od najvećih europskih država”.

“Izgleda da (čelnici NATO-a) ne shvaćaju da Putin neće stati, oni se boje, a to je šteta. Mi očekujemo da će čelnici NATO-a shvatiti da je potpuno nužno pružiti izravnu vojnu potporu Ukrajini da se zaustavi Putin ili da se barem zatvori naše nebo kako bi nas se zaštitilo od prijetnje iz zraka”, rekao je.

Stanovnici ukrajinskoga lučkoga grada Mariupolja rekli su za BBC da pokušavaju preživjeti nemilosrdno rusko granatiranje koje je razorilo stambene zone i presjeklo opskrbu strujom i vodom.

Mariupolj je najveća ukrajinska trgovačka luka, grad od oko 450.000 stanovnika koji se nalazi na kopnenom putu između Rusije i Krima.

10:20 Najmanje 47 osoba poginulo u napadu na Černihiv

Najmanje 47 ljudi je poginulo u zračnim napadima na Černihiv u četvrtak, objavile su lokalne vlasti, a prenosi Guardian.

Izvještaji od četvrtka navečer govorili su o 33 poginula, no hitne su službe tad objavile da je daljnje spašavanje i izvlačenje ranjenih obustavljeno zbog snažnog granatiranja.

Posljedice napada na Černihiv / State Emergency Services Of Ukraine/via REUTERS

10:16 Ukrajinski ministar obrane: Situacija se lomi

Ukrajinski ministar obrane Oleksej Reznikov napisao je da je situacija u prijelomnoj fazi:

“196 sati obrane. Odbijamo okupatore dva tjedna. U ovim satima i danima situacija se lomi. Naši branitelji zaustavili su neprijatelja u većini pravaca.”

10:14 Orban: Podržali smo sankcije Rusiji, ali to ima cijenu

Mađarska je podržala sankcije Europske unije Rusiji, ali će i njena vlastita ekonomija biti pogođena njima, rekao je premijer Viktor Orban na državnom radiju u petak, prenosi Reuters.

10:02 Times: Zelenski preživio najmanje tri pokušaja atentata posljednjih dana

Kako piše britanski Times, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij preživio je najmanje tri pokušaja atentata posljednjih dana.

Više pročitajte OVDJE.

9:58 Građani Lavova štite kulturno nasljeđe od rata

Stanovnici ukrajinskog grada Lavova pridružili su se pokušajima zaštite povijesnih spomenika.

Više pročitajte OVDJE.

REUTERS/Pavlo Palamarchuk

9:50 Mariupolj u potpunom okruženju

Ruske snage u petak nastavljaju napredovati prema glavnom gradu Kijevu, objavila je ukrajinska vojska, dok je jugoistočni grad Mariupolj već u potpunom okruženju i pod jakim napadima. “Glavni napori okupatora koncentriraju se na opsadu Kijeva”, objavila je ukrajinska vojska u jutarnjem izvješću.

Nisu objavljeni nikakvih podaci o borbama u samom gradu. U gradu je od ponoći nekoliko puta objavljena zračna opasnost, a stanovnicima je rečeno da potraže zaštitu u skloništima.

Požar u mjestu u Kijevskoj regiji / REUTERS/Serhii Nuzhnenko

Ukrajinski lučki grad na jugu zemlje Mariupolj je potpuno u okruženju, rekli su, dodajući da su ruske snage imale “značajnu tehničku prednost”. Informacija se nije mogla neovisno provjeriti, naglašava agencija dpa.

Britansko ministarstvo obrane, pozivajući se na obavještajne podatke, objavilo je da je “Mariupolj je i dalje pod ukrajinskom kontrolom ali je vjerojatno okružen ruskim snagama”. “Gradska civilna infrastruktura pod intenzivnim je ruskim udarima”, dodalo je.

Gradonačelnik tog grada Vadim Bojčenko rekao je u srijedu da Mariupolj ima brojne žrtve i suočen je s nestašicom vode dok se pokušava obraniti od neprekidnih napada ruskih snaga.

Napadi u stambenoj četvrti u Mariupolju / Twitter/AyBurlachenko via REUTERS

9:42 Bez pregovora do ponedjeljka, navode ruski mediji

Ruski mediji pišu da treća runda pregovora Rusije i Ukrajine neće biti prije ponedeljka, javlja dopsinica N1 iz Moskve.

Više pročitajte OVDJE.

9:37 Utjecaj rata u Ukrajini na Hrvatsku

Stručnjaci tvrde da zbog rata u Ukrajini Hrvatskoj ne prijeti nestašica hrane, no proizvodnja je puno skuplja, piše u petak Jutarnji list.

Više pročitajte OVDJE.

9:27 Najveći zrakoplov na svijetu potpuno uništen u ruskim napadima

Više pročitajte OVDJE.

#social-embed_5

9:26 Upotrebljava li Rusija zabranjeno oružje?

Ukrajina optužuje Rusiju da je u napadu upotrebila takozvanu vakuumsku bombu, ogromne razorne moći. No zapadne službe i stručnjaci još ne mogu potvrditi korištenje ovog oružja. Što se sve zna o tom slučaju?

Više pročitajte OVDJE.

9:23 U Rusiji otežan i pristup Facebooku, blokirano sve više stranica

Korisnici Facebooka u Rusiji u četvrtak su navečer prijavili poteškoće s prijavljivanjem u tu društvenu mrežu, objavili su Downdetector i Globalcheck.

Više pročitajte OVDJE.

9:19 Svaki veći grad u Poljskoj sad već ima prihvatni centar

Kod graničnog prijelaza Korczowa u Poljskoj javila se reporterka N1 televizije Tina Jelin Dizdar. Ured za migracije u Ukrajini objavio je da je do rata ondje boravilo gotovo pola milijuna stranaca koji sad bježe od rata. Neki tvrde da se na granici ne odnose jednako prema Ukrajincima koji bježe iz zemlje i strancima, no vlasti tvrde da to nije istina.

Više pročitajte OVDJE.

N1

9:13 Ograničen pristup medijima u Rusiji

Ruski regulator ograničio je pristup pojedinim medijima i postrožio kontrolu pristupa internetu. Tako građanima postaju nedostupni portali poput BBC-ja, Meduze, Deutsche Wellea i Radija Slobodna Europa, prenosi BBC.

Više pročitajte OVDJE.

9:07 Usvojen prijedlog spornog zakona u Rusiji

Rusija je usvojila prijedlog prema kojem širenje lažnih vijesti o ruskoj invaziji na Ukrajinu postaje kazneno djelo, prenosi AFP.

Tako kazneno djelo postaje širenje informacija koje diskreditiraju rusku vojsku i informacije koje potiču ekonomske sankcije. Ako zakon prođe, kršenje ovog zakona moglo bi biti kažnjivo do 15 godina zatvora, prenosi Guardian.

Više pročitajte OVDJE.

8:52 Kina traži sigurnost ukrajinskih nuklearnih postrojenja

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u petak je zatražilo od svih strana da zajamče sigurnost nuklearnih postrojenja u Ukrajini, nakon što je požar buknuo u kompleksu nuklearne elektrane Zaporižje nakon napada ruskih snaga.

“Pratit ćemo stanje i pozivamo sve strane da pokažu suzdržanost, izbjegnu eskalaciju i zajamče sigurnost relevantnih nuklearnih postrojenja”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova na dnevnom brifingu.

Više pročitajte OVDJE.

8:38 Svjetski vođe osuđuju napad Rusije na nuklearnu elektranu

Britanski premijer Boris Johnson osudio je jutros napad ruskih snaga na nuklearnu elektranu u Ukrajini i zatražio hitnu sjednicu Savjeta sigurnosti UN-a. Johnson je apelirao da se sastanak Savjeta sigurnosti UN-a održi “u idućih nekoliko sati”, optužujući ruskog predsjednika Vladimira Putina da “ugrožava sigurnost Europe”, prenosi BBC.

Britanski premijer je na Twiteru naveo da je rano jutros razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je Moskvu da hitno prekine aktivnosti na ton području, a kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da “stravični napadi” iz Rusije “moraju odmah prestati”.

8:32 “Samo će zatvoreno nebo zaustaviti eskalaciju”

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, objavio je novi apel za zatvaranjem zračnog prostora na Twitteru: “Cilj ovog rata je povećati raketne i zračne napade na civilnu infrastrukturu, velike gradove i civile. Samo će zatvoreno nebo zaustaviti eskalaciju. Vrijeme je da zapadni partneri preuzmu odgovornost za okončanje rata.”

8:28 Moskovska burza ostaje zatvorena

Moskovska burza neće se danas otvoriti, navodi se u priopćenju ruske Centralne banke, javlja CNN. Burza nije bila otvorena cijelog tjedna nakon što su prošlog vikenda Rusiji uvedene sankcije Zapada.

8:23 Ukrajina: Rusija iscrpila većinu operativnih rezervi

Vojska Ukrajine tvrdi da je Rusija iscrpila najveći dio operativnih rezervi u pokušaju da osvoji Kijev i sada im pomažu druge divizije, piše BBC.

Glavni stožer ukrajinske vojske na Facebooku je objavio da su ruske snage uspjele okružiti Mariupolj čiji su stanovnici izloženi “bjesomučnom granatiranju”.

8:16 Više od 160 obrazovnih institucija uništeno

Ukrajinski ministar obrazovanja objavio je da je više od 160 obrazovnih institucija u zemlji djelomice ili potpuno uništeno u napadima ruske vojske, prenosi Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine.

8:12 Rusi bježe iz zemlje, pregledavaju im mobitele, čitaju privatne razgovore…

Raste broj ruskih građana koji su odlučili napustiti svoju zemlju nakon odluke Vladimira Putina da napadne Ukrajinu, u strahu od ekonomskih i političkih posljedica takvog poteza.

Više pročitjate OVDJE.

8:06 Rusi zauzeli nuklearku Zaporižje

Ruske snage zauzele su nuklearnu elektranu Zaporižje u kojoj je prethodno izbio požar, priopćile su ukrajinske vlasti.

“Osoblje elektrane prati kakvo je stanje”, prenose Reuters i AFP. Više pročitajte OVDJE.

#social-embed_1

7:58 Međunarodna agencija za atomsku energiju o oštećenju nuklearke

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila je da je ukrajinski regulator rekao da nije došlo do promjena u prijavljenim razinama radijacije i da požar nije zahvatio osnovnu opremu nuklearne elektrane u Zaporižiju, najveće u Europi.

7:56 Američki senator pozvao da se ubije Putina

Američki senator Lindsey Graham pozvao je u četvrtak “nekoga u Rusiji” da ubije predsjednika Vladimira Putina čime bi učinio, kako je rekao, “golemu uslugu” Rusiji i ostatku svijeta.

Netko u Rusiji trebao bi to učiniti “i otarasiti se tog tipa”, rekao je senator u televizijskoj emisiji.

Više pročitajte OVDJE.

7:51 Rusija uvodi izvanredno stanje?

Vijeće Ruske Federacije u petak bi trebalo održati izvanredni sastanak što je, kako izvještava The Guardian, izazvalo niz špekulacija u Moskvi da bi u čitavoj Rusiji moglo biti uvedeno izvanredno stanje koje državnim vlastima daje ogromne ovlasti, a građanima značajno ograničava slobodu kretanja i govora.

Za petak je sazvana i Duma koja bi trebala raspravljati o prijedlogu novog zakona kojim bi se kažnjavalo “širenje dezinformacija o oružanim smagama Ruske Federacije u vojnim konfliktima”. Prekršiteljima bi prijetile zatvorske kazne u trajanju do 15 godina.

VYACHESLAV OSELEDKO / AFP

Više pročitajte OVDJE.

7:11 Međunarodna agencija za atomsku energiju sazvala pressicu

Ukrajina je danas obavijestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da je lokacija nuklearne elektrane (NPP) Zaporižija granatirana preko noći, a glavni direktor Rafael Mariano Grossi odmah je razgovarao s premijerom Denisom Šmihalom, kao i s nacionalnim nuklearnim regulatorom i operaterom u zemlji o ozbiljnoj situaciji.

Generalni direktor Grossi apelirao je na prestanak uporabe sile i upozorio na ozbiljnu opasnost u slučaju gađanja reaktora. Očekuje se da će održati konferenciju za novinare u petak u 10:30 po našem vremenu.

Zaporizhzhya NPP via YouTube/via REUTERS

Više pročitajte OVDJE.

7:04 Američki stručnjaci o ruskoj invaziji

Prvi dani invazije ruske vojske na Ukrajinu bili su iznenađujuća strateška i taktička pogreška obilježena nestašicom hrane i goriva, napuštenim oklopnim vozilima, gubicima zrakoplova i pogibijom vojnika, smatraju američki stručnjaci.

Ruski neuspjesi prvih dana invazije, uključujući podcjenjivanje Ukrajinaca da uzvrate, mogli bi dovesti do toga da frustrirana Moskva odluči upotrijebiti svu svoju moć i neselektivno uništavati velike dijelove Ukrajine, navode.

Više pročitajte OVDJE.

6:40 Snimka napada na nuklearku

Na društvenim mrežama šire se snimke napada i požara u nuklearki.

6:15 Oglasio se Zelenski

Američki predsjednik Joe Biden se čuo s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim oko situacije s nuklearkom. Nakon toga se javnosti obratio Zelinski. “Nuklearka Zaporižija ima šest blokova. Jedan takav eksplodirao je u Černobilu. Već sam razgovarao s Charlesom Michelom, Scholzom, Dudom, Bidenom… Zvao sam i Grossija iz Međunarodne agencije za atomsku energiju, kao i premijera. Zvao sam i britanskog premijera Borisa Johnsona”, rekao je Zelenski.

“Europljani, probudite se, molim vas. Recite svojim političarima: Ruske snage granatiraju nuklearnu elektranu u Ukrajini, nuklearku Zaporižija. Upozoravamo sve, nijedna država dosad nije granatirala nuklearnu elektranu. Ovo je prvi put u našoj povijesti, u povijesti čovječanstva, da je teroristička država započela nuklearni teror. Ruska propaganda prijeti slanjem svijeta u pepeo. Ovo sada više nije prijetnja, ovo je realnost”, još je, među ostalim, rekao Zelenski.

6:04 Požar u nuklearki

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na svom profilu na Facebooku snimku napada na najveću europsku nuklearnu elektranu. “Rusija napada nuklearnu elektranu u Ukrajini!”, naveo je noćas.

Ukrajinske hitne službe potvrdile su da je požar u kompleksu najveće europske nuklearne elektrane Zaporižija lokaliziran nešto prije 5 sati po hrvatskom vremenu. Potvrdili su da je požar bio u zgradi za oboku unutar kruga nuklearne elektrane. “U 05:55 (04:55 po hrvatskom vremenu, op.a.) požar u zgradi za obuku (veličine 60×40 m), nuklearne elektrane Zaporižija u Enerhodaru, lokaliziran je na potvršini dvije tisuće metara”, stoji u objavi ukrajinske državne službe za hitne situacije.

Više pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.