Iran i SAD još nisu pronašli rješenje za nuklearni sporazum

Svijet 17. svi 202114:49
Izvor: ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Iran i SAD još nisu približili stajališta u pregovorima o spašavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015., objavilo je u ponedjeljak iransko ministarstvo vanjskih poslova.

Diplomati koji pregovaraju u Beču nadaju se da će dogovoriti plan po kojem bi Washington ukinuo sankcije Iranu, a Teheran obuzdao svoj nuklearni program.

Radne skupine još pregovaraju o tehničkim pitanjima, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Said Hatibzadeh. Postoje i razlike u političkim stajalištima koja će trebati riješiti na višoj razini, dodao je. “Želimo rješenje za sve razlike u stajalištima, ne parcijalna rješenja”, rekao je, prenijela je agencija IRNA.

Po njegovim riječima, dogovor je postignut o tehničkim sankcijama, kao što su nastavak iranskog izvoza nafte i pristup prihodima od nafte u stranim bankama.

No još nema napretka kad je riječ o političkim sankcijama protiv iranskih dužnosnika, ponajprije Revolucionarne garde.

Iran je poručio da će poštivati obveze koje proizlaze iz nuklearnog sporazuma ako Washington ukine sankcije.

Pregovarači iz Britanije, Francuske i Njemačke te Rusije i Kine pokušavaju uvjeriti Iran i SAD da se vrate sporazumu. Bivši američki predsjednik Donald Trump iz njega se jednostrano povukao 2018. i od tada Teheran postupno krši njegove odredbe.

Iran po tom sporazumu smije obogaćivati uranij samo do razine od 3,67 posto. Prošli mjesec postigao je razinu od 60 posto, približivši se mogućnosti razvoja nuklearne bombe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar