Iranke na ulicama. Udovica posljednjeg šaha: Nadam se da će srušiti režim

Svijet 29. ruj 202209:45
Izvor: STEPHANIE KEITH / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP, Ilustracija

Farah Pahlavi, udovica posljednjeg iranskog šaha, pozvala je zapad da podrži protuvladine prosvjednike koji su izašli na ulice njezine domovine.

„Zapad može pomoći prepričavajući sve horore koji se događaju u Iranu pod ovim režimom“, rekla je 83-godišnjakinja u egzilu za izraelski i24News.

„Nadam se da će ovaj režim biti svrgnut“, dodala je.

Iranske žene se desetljećima bore za svoje slobode u društvu, rekla je udovica Mohammada Reze Pahlavija, prozapadnog šaha koji je zbačen Islamskom revolucijom 1979. godine.

vezane vijesti

Ona smatra kako su aktualni prosvjedi „prvi put da svjedočimo tako velikom pokretu u Iranu i u svim njegovim gradovima“.

„Imam posebnu poruku za žene: ponosna sam na njih, na moje sunarodnjakinje, sestre, djecu i kćeri. Usprkos opresiji, one se bore i imaju hrabrost ustati protiv režima“, rekla je za i24News u Parizu.

Iranke i Iranci izašli su na ulice zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru nakon što ju je u Teheranu uhitila policija za ćudoređe. Prosvjedi traju već 11 dana te su se proširili diljem zemlje, a živote je izgubilo nekoliko desetaka ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar