Irska zatvara trgovine, u Belgiju se više ne može bez testa

Svijet 30. pro 202022:43
Izvor: Tolga AKMEN / AFP

Irska zatvara sve trgovine koje nisu nužne i produljuje školske praznike kako bi suzbila novi soj koronavirusa, a Belgija uvodi obavezno testiranje na koronavirus za sve koji dolaze iz inozemstva, objavile su vlasti tih zemalja u srijedu.

Irska uvodi nove mjere protiv novog soja koronavirusa koji se širi brže nego što se prognoziralo, rekao je premijer Micheal Martin.

Irska je prije nekoliko tjedana imala jednu od najnižih stopa zaraze u Europi, ali se sad njezin petodnevni prosjek više nego utrostručio u protekla dva tjedna. Irska potvrđuje više od 1200 slučajeva dnevno nakon ublažavanja mjera uoči Božića.

Martin je rekao da vjeruje da se novi soj, za koji britanski dužnosnici tvrde da je 70 posto zarazniji, širi “puno, puno brže” i prijeti preopterećenju zdravstvenog sustava u zemlji.

“Širi se brzinom koja je premašila većinu najpesimističnijih dostupnih modela”, rekao je u televizijskom obraćanju. “Situacija je vrlo ozbiljna.”

U Belgiju se više ne može ući bez negativnog nalaza na covid-19.

Zemlja s 11 milijuna stanovnika ima jednu od najvećih stopa smrtnosti po broju stanovnika u Europi u pandemiji, ali je pod punom manjom kontrolom nego susjedne Njemačka i Nizozemska koje su u potpunom “lockdownu”.

Belgijski virolozi rekli su da se ponavlja iskustvo iz veljače kada se tisuće Belgijaca vratilo iz skijaških odmarališta, mnogi s koronavirusom.

Belgija, sjedište EU-a i NATO-a, traži da se stranci koji se od 25. prosinca vraćaju iz “crvenih zona” podvrgnu testiranju. Premijer Alexander De Croo rekao je da će se od četvrtka ta mjera početi primjenjivati i na Belgijce.

Osim nekoliko iznimki poput južne Irske, Korzike, dijelova Grčke i Norveške, sve europske regije su na najvišoj razini upozorenja.

Oni koji su boravili najmanje 48 sati u inozemstvu morat će se testirati prvog i sedmog dana od povratka u Belgiju, a iz karantene će moći izaći ako na sedmi dan budu negativni na koronavirus.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar