Isaac Herzog novi izraelski predsjednik

Svijet 02. lip 202112:57
Isaac Herzog
THOMAS COEX / AFP

Izraelski parlament u srijedu je novim predsjednikom imenovao Isaaca Herzoga, političara lijevog centra. 

Funkcija predsjednika u Izraelu većinom je ceremonijalna, no nosi i ulogu jačanja jedinstva između etničkih i vjerskih skupina, prenosi agencija Reuters.

Herzog je pobijedio rivalku Miriam Peretz, edukatoricu i majku dvojice izraelskih vojnika koji su poginuli u borbi, s 87 glasova u odnosu na 26.

Funkciju će od aktualnog predsjednika Reuvena Rivlina, kojem istječe sedmogodišnji mandat, preuzeti idući mjesec i time postati 11. izraelski predsjednik.

Prvi put izabran u parlament 2003., 60-godišnji Herzog vodio je laburiste i bio na nekoliko funkcija u koalicijskim vladama. Posljednja funkcija bila mu je na čelu Židovske agencije za Izrael koja promovira imigraciju u zemlju.

Poražen od aktualnog premijera Benjamina Netanyahua 2015. godine, Herzog je odabran u vrijeme dok njegovom bivšem suparniku, najdugovječnijem izraelskom premijeru, prijeti odlazak s tog položaja.

Herzog predsjednikom postaje i nakon mjesec dana eskalacije sukoba između izraelskih snaga i palestinskih militanata u Gazi, kao i nasilja između dviju etničkih skupina na ulicama izraelskih gradova. „Ključno je, doista ključno, liječiti otvorene rane koje su nedavno otvorene u našem društvu“, rekao je Herzog u Knessetu pri imenovanju.

„Moramo obraniti međunarodni položaj Izraela i njegovo dobro ime u obitelji nacija, boriti se protiv antisemitizma i mržnje prema Izraelu i sačuvati temelje naše demokracije“.

Odvjetnik po struci, Herzog je sin pokojnog izraelskog predsjednika Chaima Herzoga koji je bio i veleposlanik u Ujedinjenim Narodima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar