Izbjegnuta kriza u nuklearnim pregovorima

Svijet 24. svi 202116:28 0 komentara
Unsplash / Ilustracija/ilustracija

Iran i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) produljit će na mjesec dana sporazum o nadzoru koji je nedavno istekao, potvrdile su obje strane u ponedjeljak čime je izbjegnuta kriza u pregovorima o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015.

Taj potez ostavlja prostor za neizravne pregovore Sjedinjenih Država i Irana koji se nastavljaju u Beču ovaj tjedan. Europski diplomati upozorili su da bi neproduljenje sporazuma o nadzoru ugrozilo pregovore o nuklearnom sporazumu iz 2015.

Sporazum o nadzoru istječe nekoliko dana nakon iranskih predsjedničkih izbora 18. lipnja koji će vjerojatno dovesti nove sugovornike pred Međunarodnu agenciju za atomsku energiju i velike sile.

“Oprema i aktivnosti provjere i praćenja koje smo dogovorili nastavit će se na mjesec dana, a istječu 24. lipnja”, rekao je glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi na konferenciji za medije.

Oglasio se nakon što je iranski veleposlanik Kazem Gharbabadi pozvao velike sile u Beču da iskoriste priliku koju su dobili produljenjem sporazuma o nadzoru.

“Preporučujem im da iskoriste ovu priliku koju im je Iran pružio u dobroj vjeri i ukinu sve sankcije na praktičan i provjerljiv način”, rekao je Gharibabadi u ponedjeljak, prenose državni mediji.

Tromjesečni sporazum iz veljače dogovoren je kako bi se ublažilo iransko ograničenje suradnje s inspektorima IAEA-e i kako bi se omogućio nastavak nadzora nekih aktivnosti što u protivnom ne bi bilo moguće.

Radi se o sustavu sličnom crnoj kutiji, a IAEA najmanje do 24. lipnja neće moći provjeriti prikupljene podatke u protekla tri mjeseca, rekao je Grossi i dodao da bi IAEA unatoč tome trebala objavljivati redovita izvješća o Iranu otprilike kao i dosad.

Sporazum iz 2015. sklopljen je kako bi osigurao da Iran neće razvijati nuklearno oružje i njime je ograničen iranski program obogaćivanja urana. Teheran tvrdi da nikada nije htio razvijati atomske bombe.

Administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa napustila je nuklearni sporazum prije tri godine i vratila oštre ekonomske i trgovinske sankcije Islamskoj Republici.

Iran je uzvratio kršenjem ograničenja iz nuklearnog sporazuma. Iranski potez ograničenja pristupa IAEA-i smatra se vršenjem pritiska na administraciju američkog predsjednika Joea Bidena da se vrati nuklearnom sporazumu i ukine sankcije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!