Izlov i klimatske promjene ugrozili populaciju bakalara u zapadnom Baltiku

Svijet 20. kol 202113:33 0 komentara
bakalar, cod,
Olivier MORIN/AFP

Populacija bakalara u zapadnom dijelu Baltičkog mora smanjena je zbog izlova i klimatskih promjena do te mjere da je njezin oporavak u doglednoj budućnosti malo vjerojatan, upozorili su stručnjaci.

Znanstvenici Centra za istraživanje i održivost Zemlje pri hamburškom Sveučilištu na čelu s profesorom Christianom Moellmannom analizirali su podatke o ribarenju u toj regiji u proteklih nekoliko desetljeća, koristeći statističke modele, objavilo je sveučilište sredinom tjedna.

U istraživanju sudjelovali su i znanstvenici sa Sveučilišta u Kielu i Njemačkog centra za integrativna istraživanja bioraznolikosti Halle-Jena-Leipzig.

Kritična je točka prijeđena, zaključili su, okrivivši za kolaps populacije bakalara klimatske promjene i prekomjerni izlov.

“Zbog visokih ribolovnih kvota i čimbenika u okolišu koji se do sada nisu uzimali u obzir mala je vjerojatnost da će se populacija bakalara uz njemačku obalu Baltičkog mora oporaviti u bliskoj budućnosti”, pokazalo je njihovo istraživanje.

Upravljanje ribarstvom uključuje određivanje godišnje održivih ribolovnih kvota za određene vrste riba, kako bi se njihova populacija oporavila.

“Međutim, taj sustav ne uzima u obzir promjenjive uvjete u okolišu u toj regiji”, primjerice, zbog klimatskih promjena, istaknuo je profesor Moellman.

Jednostavno se proteklih godina lovilo previše bakalara, ustvrdio je. “Obično se pretpostavlja da se populacija može oporaviti ako se smanji ribolovni pritisak. No, naša analiza pokazuje da najvjerojatnije više nije tako”, rekao je Moelman.

Pritisak zbog prekomjernog izlova u kombinaciji sa zagrijavanjem morske vode rezultirao je i manjom reproduktivnom sposobnošću riba, pa sve manje jajašca preživljava, ustvrdio je.

Populacija bakalara nikada se neće potpuno oporaviti ili će u najboljem slučaju oporavak biti jako spor, dodao je njemački znanstvenik.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Scientific Reports.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!