NATO: Ništa ne upućuje da je napad namjeran, da Rusija sprema napad na NATO

Svijet 16. stu 202212:20 1 komentar
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

NATO savez održao je izvanrednu sjednicu u srijedu na kojoj je raspravljao o eksploziji u istočnoj Poljskoj u blizini ukrajinske granice u kojoj su poginule dvije osobe. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na konferenciji za mediji nakon sjednice da je istraga još u tijeku, ali da nema indicija da je riječ o namjernom napadu. Preliminarna analiza upućuje na to da je incident uzrokovao ukrajinski protuzračni projektil ispaljen protiv ruskih.

“Od početka ilegalnog ruskog rata u Ukrajini NATO je povećao budnost na istočnom krilu i pratimo situaciju na kontinuiranoj bazi. Istraga o ovom incidentu traje i moramo pričekati njene rezultate, no ništa ne upućuje da je ovo bio namjeran napad i ne upućuje da Rusija priprema vojnu ofenzivu na NATO”, rekao je Stoltenberg.

VEZANE VIJESTI

“Naša preliminarna analiza upućuje na to da je incident uzrokovao ukrajinski protuzračni projektil koji je ispaljen protiv ruskih projektila. No bit ću jasan, ovo nije krivnja Ukrajine, Rusija snosi krajnju odgovornost budući da nastavlja sa svojim ilegalnim ratom protiv Ukrajine”, dodao je.

“Pratimo, budno motrimo situaciju i spremni smo nositi se s ovakvim situacijama na miran, rezolutan i čvrst način”

Šef NATO-a rekao je da će se danas održati sastanak kontaktne skupine za Ukrajinu kako bi se koordinirala potpora saveznika i partnera u pogledu pomoći koju Savez pruža Ukrajini.

“Najveći fokus posljednjih mjeseci bio je na protuzračnoj obrani i pozdravljam činjenica da sve više partnera i savezniak osigurava sve više protuzračnih sustava Ukrajini”, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je kazao da je sinoć razgovarao s poljskim predsjednikom Dudom i američkim predsjednikom Bidenom.

“Složili smo se da moramo ostati mirni i blisko surađivati. NATO je ujedinjen. Uvijek ćemo činiti sve što je potrebno za zaštitimo i obranimo saveznike”, rekao je.

Ponovio je da još nemaju konačan ishod istrage. “Ali rekao sam da nema nikakvih indikacija da je ovo bio namjerni napad niti da Rusija planira napasti NATO. Dakako, vidjet ćemo što ćemo učiniti, ali složili smo se da Rusija snosi krajnju odgovornost, ona je dovela do ove situacije. Da nema rata ne bismo bili u ovoj situaciju gdje su dvije žrtve i ovog incidenta o Poljskoj.”

Naglasio je da “pratimo, budno motrimo situaciju i spremni smo nositi se s ovakvim situacijama na miran, rezolutan i čvrst način, ali i na način koji će spriječiti daljnju eskalaciju”.

“Jedini način da se ovo ne ponovi je da Rusija zaustavi ovaj rat”

Stoltenberg kaže da i Kina mora jasno osuditi invaziju na Ukrajine.

“Primjerice, u UN-u Kina nije glasala za rezoluciju koja osuđuje invaziju. Kina dijeli dobar dio ruskog narativa o ratu i to nije dobar i ispravan pristup. Moramo upamtiti da je ovo agresija gdje je jedna zemlja napala drugu i pokušala preoteti njezin teritorij. Ukrajina se, dakako, ima pravo braniti protiv ove ruske gresije. ako se Putin i Rusi prestanu boriti, imat ćemo mir. Ako se Zelenski i Ukrajinci prestanu boriti, Ukrajina će prestati postojati kao neovisna i suverena nacija. To je realnost je”, rekao je Stoltenberg.

Dodaje da će ovaj rat najvjerojatnije u nekom trenutku zavšriti za pregovaračkim stolom. “A ishodi ovih pregovora su tijesno povezani s onim što se događa na bojnom polju. Moramo osigurati mogućnost za mirovne pregovore tako što pružamo pomoć ukrajini. Mi svi želimo mir.”

Još je jednom naglasio da su NATO saveznici reagirali na “mudar i odgovoran način”.

“Možemo shvatiti da upravljanje ovom situacijom je dio toga da čvrsto i brzo djelujemo, ali isto tako moramo zadržati mirnoću i spriječiti eskalaciju. Moramo pronaći ravnotežu i zato je važno utvrditi najbolju moguću sliku onoga što se dogodilo. Jučer smo već rekli da trebamo neko vrijeme da istažimo incident, to smo preko noći učinili i danas imamo jasniju sliku”, rekao je.

“Znamo da je ovaj incident uzrokovan ruskom agresijom. Jedini način da se ovo ne ponovi je da Rusija zaustavi ovaj rat”, zaključio je Stoltenberg.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.