Je li Putin Šojgua maknuo ili unaprijedio? Cvrtila: “Tek će se vidjeti tko je zapravo smijenjen u ovoj rošadi”

Svijet 13. svi 202419:07 1 komentar
Šojgu, Putin
Sputnik/Mikhail Metzel/Kremlin via REUTERS

U jeku pojačane ofenzive u Ukrajini, gdje ruske snage intenzivno napadaju i napreduju na području Harkiva i u Donjecku, snažno je odjeknula vijest o smjeni dugovječnog ministra obrane Sergeja Šojgua.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prilično neočekivano smijenio je Sergeja Šojgua i na dužnost ministra obrane imenovao Andreja Belousova, bivšeg potpredsjednika vlade zaduženog za ekonomiju.

Putin Šojgua nije, kako to često biva s iznenadnim smjenama u Kremlju, maknuo iz nomenklature vlasti. Naprotiv, Šojgu će preuzeti mjesto tajnika ruskog Vijeća sigurnosti na kojemu je dosad bio moćni Nikolaj Patrušev iz Putinovog kruga najbližih suradnika još iz vremena kada je započinjao uspon na vlast.

Šojgu ide na još važniji položaj

Sjenu sumnje i nejasnoće na ovu kadrovsku rošadu baca i događaj od prije nekoliko tjedana kada je pod optužbom za primanje mita uhićen Timur Ivanov, Šojguov zamjenik u Ministarstvu obrane. Ivanov je bio jedan od najpouzdanijih Šojguovih suradnika pa se nagađalo da je njegovo uhićenje upozorenje Šojguu da mu se trese ministarska stolica.

No, što bi onda značilo premještanje Šojgua na čelo Vijeća sigurnosti, tijela koje praktički nadzire čitav vojno-industrijski i obavještajni kompleks? U Rusiji, koja je u ratu, to se ne doima kao degradiranje.

Rektor Sveučilišta Vern i geopolitički stručnjak Vlatko Cvrtila napominje da Šojgu s mjesta ministra obrane ide na još važniji položaj i tu kadrovski promjenu ne smatra iznenađujućom. Ta funkcija, kaže, daje u ruke kontrolu nad cjelokupnim sigurnosnim sustavom, a time i ogroman utjecaj.

“Sad treba vidjeti gdje će Patrušev”

“Od početka ruske agresije na Ukrajinu postojalo je nezadovoljstvo načinom na koji se upravlja cjelokupnom operacijom, ne samo u vojnom nego i u logističkom smislu. U međuvremenu je Ministarstvo posložilo ključne parametre upravljanja logističkim i drugim sektorima važnim za provođenje vojne operacije. Znamo da je unatrag dvije godine bilo smjena određenih generala, znamo i za pobunu Wagner grupe, a i uhićenje Šojguovog zamjenika najavilo je da bi se neke stvari u Ministarstvu obrane mogle drugačije posložiti. Na kraju se to i dogodilo. Stoga bih rekao da Šojgu nije smijenjen, nego da je otišao na funkciju s koje će imati veliki utjecaj na cjelokupni sigurnosni sustav”, rekao nam je Cvrtila.

On smatra da time ova kadrovska rošada nije dovršena, ali da se Šojgu ne čini gubitnikom u njoj. Na novom položaju imat će čak i šire ovlasti nego što je imao do sada.

“Sad treba vidjeti gdje će ići Patrušev s obzirom da je on bio siva eminencija cijelog sigurnosno-obavještajnog sustava. Treba vidjeti koja će biti njegova nova funkcija jer će nam to možda dati odgovor na pitanje tko je u ovoj cijeloj priči zapravo smijenjen”, ističe Cvrtila.

“Nije nelogično da ekonomist vodi resor obrane”

Je li, pak, neobično što na čelo ruskog Ministarstva obrane usred rata dolazi civil i ekonomist? Cvrtila smatra da ministri obrane ne moraju nužno imati posebna vojna ili obrambena znanja za vođenje tog sektora.

“Ne čini mi se nelogičnim da ekonomist dođe na to mjesto jer Ministarstvo obrane upravlja cjelokupnom ratnom i vojnom proizvodnjom. U tom konktekstu, to aposlutno ima smisla. Naravno, pitanje je koliko će Belousov biti jak i neovisan ili je došao tamo da bi Putin izravno rukovodio određenim poslovima vezanima uz obrambeni sektor”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare