Jedna riječ bi mogla označiti velike probleme za veliku ukrajinsku protuofenzivu

Svijet 06. lis 202311:52 > 13:07 0 komentara
Sergey SHESTAK / AFP, Ilustracija

Prije više od četiri mjeseca, ukrajinska vojska pokrenula je svoju veliku protuofenzivu u južnoj Ukrajini i Donbasu.

Cilj je bio probiti opsežnu rusku obranu i doći do Melitopolja na obali Azovskog mora, te tako podijeliti ruske snage u Ukrajini u dvije skupine i presjeći kopneni most Kremlja prema Krimu.

Zbog niza razloga, prije svega zbog izuzetno guste ruske utvrde, ukrajinske snage nisu uspjele ostvariti operativni proboj. No, dodatne probleme ukrajinskoj protuofenzivi mogla bi stvoriti još jedna stvar – zima. Dolazak zimskih vremenskih uvjeta uvelike će utjecati na stanje na bojištu.

Kako piše portal 19fortyfive, Kijev nema još mnogo borbenog vremena. Preostalo još 6-8 tjedana, odnosno oko dva mjeseca prije nego što se vremenski uvjeti pogoršaju do te mjere da će odraziti na vojne operacije velikih razmjera.

Rusi to razumiju i igraju na vrijeme, znajući da malo mogu učiniti u ofenzivi, ali ovako barem žele spriječiti Ukrajince u napredovanju. Ukrajinski vojni vrh s protuofenzivom želi nastaviti i tijekom zime, no zasigurno neće moći izvoditi napade istim tempom.

Ruske žrtve u Ukrajini

Situacija na terenu i dalje je skupa za ruske snage. Ukrajinsko Ministarstvo obrane tvrdi da su do četvrtka ukrajinske snage ubile i ranile oko 280.000 ruskih vojnika, uništile 322 borbena, jurišna bombardera i transportna zrakoplova, 316 jurišnih i transportnih helikoptera, 4.745 tenkova, 6.612 topničkih oruđa, 9.026 oklopnih transportera i borbenih vozika, 802 MLRS-a, 21 ratni brod, podmornicu i čamac, 8962 vozila i spremnika goriva te četiri mobilna balistička raketna sustava Iskander. Uz to, navode da su oborili 1530 krstarećih projektila.

Zapadne obavještajne službe procjenjuje da je broj ruskih žrtava premašio 300.000 (ubijenih, ranjenih i zarobljenih), ali procjenjuju da su materijalni gubici otprilike polovica onoga što tvrde Ukrajinci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!