Dužnosnici masovno napuštaju Johnsona, on ‘spreman za borbu”

Svijet 07. srp 202206:49 > 10:27
JOHN SIBLEY / REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson smijenio je ministra za stambeno zbrinjavanje, izgradnju i zajednice Michaela Govea, koji je premijera pozvao da podnese ostavku, izvijestio je BBC.

Johnson se u srijedu suprotstavio pritiscima ministara da podnese ostavku i sve snažnijoj pobuni unutar Konzervativne stranke, rekavši da će se oduprijeti svakom pokušaju da ga se smijeni.

Nakon više od 40 ostavki dužnosnika i otvorene pobune brojnih konzervativnih zastupnika u parlamentu, neki su ministri otišli u Downing Street reći Johnsonu da mora otići, rekao je izvor.

Jedan od njih poticao ga je na to da se sam časno povuče, umjesto da se suoči s izglasavanjem povjerenja. Mnogi zastupnici rekli su da više nije pitanje mora li otići, nego kada će otići.

U srijedu navečer državna odvjetnica Engleske i Walesa Suella Braverman pozvala je Johnsona da podnese ostavku i postala prva članica kabineta i Konzervativne stranke koja je najavila da će se kandidirati.

“Mislim da je došlo vrijeme za premijerovu ostavku”, rekla je Braverman za ITV i dodala da će se ona kandidirati, dođe li do borbe za vodstvo.

No unatoč brojnim zahtjevima upućenim premijeru da podnese ostavku, konzervativni zastupnik i njegov bliski suradnik James Duddridge rekao je nakon sastanka kabineta za Sky News da je britanski čelnik “spreman na borbu”.

Duddridge je rekao da će Johnson i novoimenovani ministar financija Nadhim Zahawi izraditi novi gospodarski plan koji će uključivati i smanjenja poreza.

Johnson je u srijedu rekao parlamentarnom odboru da neće odstupiti i da su izbori zadnje što je zemlji potrebno. Dodao je da on ima mandat od izbora 2019. godine, koje je dobio s velikom većinom te da ne bi bilo odgovorno napustiti posao usred krize uzrokovane porastom troškova života i ratom u Europi.

“Premijer se zavarava, ako misli da može opstati bez podrške parlamenta”, rekao je viši konzervativni zastupnik. “On sramoti Konzervativnu stranku i pokazuje prezir prema biračkom tijelu.”

Međutim, ministrica kulture Nadine Dories rekla je da Johnson ima njezinu podršku, a na pitanje podržavaju li ga i ostali, odgovorila je: “Da, u potpunosti.”

Dramatične ostavke ministara zdravstva i financija u utorak izazvale su niz ostavki u ministarstvima te su mnogi konzervativni zastupnici postavili pitanje može li on ostati na vladajućoj poziciji.