Južna Koreja tvrdi da je Ukrajina poligon za sjevernokorejske projektile

Svijet 10. sij 202422:23 0 komentara
Genya SAVILOV / AFP / Ilustracija

Sjedinjene Države i njihovi saveznici osudili su u srijedu navodno rusko ispaljivanje sjevernokorejskih projektila na Ukrajinu, a Seul je Ukrajinu opisao poligonom za testiranje sjevernokorejskih raketa koje mogu nositi nuklearno oružje.

Govoreći na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o ruskom ratu u Ukrajini, ruski izaslanik je rekao da se čini da Sjedinjene Države šire “pogrešne” informacije.

No nije zanijekao da je Rusija koristila sjevernokorejsko oružje, za što su zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u Robert Wood i drugi američki saveznici rekli da predstavlja kršenje rezolucija UN-a.

“Gnusno je da stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a flagrantno krši rezolucije Vijeća kako bi napadala drugu državu članicu UN-a, u kršenjima koja produbljuju patnju ukrajinskog naroda, podupiru brutalni rat Rusije i potkopavaju globalni režim neširenja (nuklearnog) oružja”, rekao je Wood.

Činjenica da Rusija ima pravo veta u Vijeću sigurnosti, kao i Velika Britanija, Kina, Francuska i Sjedinjene Države, znači da to tijelo ne može kazniti Moskvu.

Bijela kuća objavila je prošli tjedan da je Rusija nedavno koristila balističke projektile kratkog dometa iz Sjeverne Koreje za izvođenje višestrukih napada na Ukrajinu, pozivajući se na nedavno deklasificirane obavještajne podatke.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja opisao je sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a kao vježbu “antiruske propagande”, ali nije nedvosmisleno demantirao da je Moskva ispalila sjevernokorejske projektile na Ukrajinu.

“Danas su zapadne članice Vijeća sigurnosti ponovile ‘činjenicu’ da ruska vojska koristi projektile iz DNRK u svojoj posebnoj vojnoj operaciji u Ukrajini”, rekao je Nebenzja, dodavši da je predstavnik ukrajinskih zračnih snaga zanijekao da postoje bilo kakvi dokazi o ‘ovoj činjenici’

Izaslanik Južne Koreje rekao je da je rusko korištenje sjevernokorejskih projektila dalo Pjongjangu “vrijedne tehničke i vojne uvide” o vlastitom oružju.

“Izvozom projektila u Rusiju, DNRK koristi Ukrajinu kao poligon za testiranje svojih projektila sposobnih za nošenje nuklearnog oružja”, rekao je južnokorejski izaslanik Hwang Joon-kook.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!