Kaos u najvećoj nuklearki: Postoji rizik od curenja vodika i radioaktivnih tvari

Rat u Ukrajini 12. kol 202211:47 > 12:58
Podijeli:
Izvor: Sputnik / Profimedia

Ukrajinska agencija za atomsku energiju Energoatom objavila je da nove informacije o stanju u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani. Navodi se da nuklearka u Zaporižju radi uz opasnost od kršenja standarda zaštite od zračenja i požara.

Ističu da je rusko granatiranje u blizini postrojenja uzrokovalo izazvalo ozbiljan rizik za siguran rad nuklearke.

“Tijekom granatiranja teško je oštećena dušično-kisikova stanica i pomoćna zgrada. Također je gađana vatrogasna postrojba koja se nalazi izvan teritorija postrojenja i namijenjena je zaštiti od požara i gašenju u slučaju izvanrednih situacija”, navodi Energoatom u objavi na službenom kanalu na Telegramu.

VEZANE VIJESTI

Još uvijek postoje rizici od curenja vodika i prskanja radioaktivnih tvari, a rizik od požara je visok, dodaje se. Oštećena su i tri senzora za praćenje radijacije.

Ruska vojska kontrolira postrojenje, ali njime upravljaju ukrajinski radnici. Energoatom navodi da ukrajinsko osoblje nastavlja s radom te se trude otkloniti posljedice štete kako bi osigurali nuklearnu i radijacijsku sigurnost.

Ministar unutarnjih poslova Ukrajine Denis Monastirski kaže da imaju planove u slučaju daljnih događanja koja uključuju i moguće curenje radijacije.

Situacija u najvećoj europskoj nuklerki je okarakterizirana kao najviša razina rizika, dodaje.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u posljednjem izvješću objavila je da, prema posljednjim informacijama, “ne postoji neposredna prijetnja nuklearnoj sigurnosti koja bi bila rezultat granatiranja ili drugih nedavnih vojnih akcija”. Ipak dodaju da se to može promijeniti u bilo kojem trenutku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar