U Kazahstanu izbili neredi zbog rasta cijena plina, poginulo osam policajaca

Svijet 05. sij 202220:03 > 23:21
Izvor: REUTERS/Pavel Mikheyev

Kazahstan je u srijedu proglasio izvanredno stanje na čitavu teritoriju nakon prosvjeda potaknutih rastom cijene plina koji su izrasli u pobunu s poginulima i ranjenima, a Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Države pozivaju sve stane na suzdržanost.

Novinske agencije Interfaks, TASS i RIA Novosti objavile su vijest o uvođenju izvanrednog stanja prenoseći priopćenje pokazano na kazačkoj televiziji.

Ruska agencija Sputnik javlja, pozivajući se na ministarstvo unutarnjih poslova, da je u sukobima poginulo osam policajaca i pripadnika nacionalne garde, a ozlijeđeno je 317 osoba u nekoliko regija.

Vlasti su prethodno zapriječile pristup internetu i mobilnoj telefonskoj mreži u čitavoj zemlji i proglasile izvanredno stanje u više gradova i pokrajina, gdje su se održali prosvjedi: u gospodarskom središtu Almatiju, pokrajini Mangistauu i u upravnom središtu Nursultanu, koje je dobilo ime po bivšem predsjedniku Nursultanu Nazarbajevu.

Izvanredno stanje je prošireno na čitav državni teritorij, izvijestila je u srijedu navečer kazačka televizija Kabar 24, dodajući da će ono biti na snazi do 19. siječnja.

Tijekom izvanrednog stanja “ograničit će se sloboda kretanja, pa i prijevoznim sredstvima”, rekao je na ruskom jeziku voditelj na toj televiziji i zabranit će se “javni skupovi i obiteljska okupljanja u povodu rođenja, vjenčanja i smrti”.

Ograničenja se “uvode zbog pogoršanja stanja kako bi se zajamčila javna sigurnost, uspostavio zakon i red te zaštitila ljudska prava i slobode”, dodao je.

Tijekom izvanrednog stanja na snazi će biti policijski sat od 23.00 do 7.00 sati, rekao je.

UN kaže da sa zabrinutošću prati stanje

Ujedinjeni narodi sa “zabrinutošću prate stanje” , rekao je glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Stephane Dujarric.

“Jako je važno da svi upleteni u aktualne događaje pokažu suzdržanost i suzdrđe se od svakog nasilja i potaknu dijalog”, rekao je.

Američka vlada poziva kazahstanske vlasti na “suzdržanost” i želi da tamošnji prosvjedi protječu “u miru”, rekla je u srijedu glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki pošto je ta srednjoazijska zemlja proglasila izvanredno stanje.

Psaki je ujedno kritizirala “bezumne tvrdnje Rusije” o navodnoj odgovornosti Sjedinjenih Država za pobunu koja je uzdrmala Kazahstan.

“To je potpuno krivo” i to je “ruska strategija dezinformiranja”, istaknula je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar