Kina odgovorila na optužbe da pruža smrtonosnu pomoć Rusiji u ratu protiv Ukrajine

Svijet 24. svi 202407:14 0 komentara
Sergei Guneev/Pool via REUTERS

Glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Ujedinjenom Kraljevstvu pozvao je tu zemlju da prestane s neutemeljenim optužbama protiv Kine i prestane dolijevati ulje na vatru po pitanju Ukrajine, navodi se u priopćenju objavljenom u petak.

U srijedu je britanski ministar obrane Grant Shapps optužio Kinu da pruža ili se priprema pružiti Rusiji smrtonosnu pomoć koju bi Moskva mogla koristiti u ratu protiv Ukrajine.

Shapps nije pružio dokaze koji bi poduprli tu tvrdnju.

Dan prije, Kina i Brazil su potpisali zajedničku izjavu u kojoj pozivaju na mirovne pregovore Rusiju i Ukrajinu. U ime Kine dokument je potpisao ministar vanjskih poslova Wang Yi, a s brazilske strane svoj je potpis stavio Celso Amorim, posebni savjetnik predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve. U izjavi se navodi da obje države vjeruju kako su pregovori jedino održivo rješenje za “ukrajinsku krizu”.

Dvije države podržavaju međunarodnu mirovnu konferenciju koja bi “bila održana u prikladno vrijeme koje bi zajednički odredile Rusija i Ukrajina, a na kojoj bi obje strane bile ravnopravno zastupljene te vodile poštene razgovore o svim mirovnim planovima”, navodi se u dokumentu.

Više desetaka drugih zemalja prijavilo se za sastanak u lipnju, na kojem Švicarska očekuje utrti put mirovnom procesu u Ukrajini. Rusija nije pozvana.

Brazil i Kina također su pozvali sve relevantne strane da poštuju tri načela za deeskalaciju situacije: nema širenja bojnog polja, nema eskalacije borbi i nema provokacija bilo koje strane.

Korištenje oružja za masovno uništenje, posebice nuklearnog oružja ili kemijskog i biološkog oružja, mora se odbaciti, poručili su Brazil i Kina, dodajući u dokumentu da se “mora uložiti svaki mogući napor da se spriječi nuklearna kriza”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!