Kina optužila SAD da potiče napetost u vezi s Ukrajinom

Svijet 17. velj 202222:26
John Minchillo / POOL / AFP

Kina je u četvrtak optužila Sjedinjene Države, ne imenujući ih, da potiču napetost u vezi s Ukrajinom za koju je, po ocjeni Pekinga, odgovorno širenje NATO-a "koje je protivno našem vremenu", na sjednici UN-ova Vijeća sigurnosti.

“Kina misli da sve zainteresirane strane trebaju dopustiti da razum prevlada i da teže političkom rješenju suzdržavajući se od bilo kakvog postupka koji bi mogao povećati napetost i zaoštriti krizu”, rekao je kineski veleposlanik u UN-u Zhang Jun.

“Ništa se ne događa bez razloga. Širenje NATO-a je pitanje koje se ne može izbjeći dok u Ukrajini vlada napetost. Neprestano širenje Saveza nakon hladnog rata protivno je našem vremenu i očuvanju zajedničke sigurnosti”, dodao je kineski diplomat.

“Regionalna sigurnost ne može se jamčiti širenjem vojnog bloka. To vrijedi za Europu i za druge dijelove svijeta”, dodao je Zhang Jun.

Ne spominjući izrijekom SAD, diplomat je istaknuo da u svijetu ima “zemlja koja se ne želi odreći hladnoratovskog načina razmišljanja, koja jedno govori, a drugo radi kako bi ostvarila vojnu nadmoć”.

To se osobito vidi, rekao je, “na području Azije i Pacifika, gdje se stvaraju omanji trilateralni krugovi koji žele poticati sukobe”.

SAD je nedavno zaključio dogovor s Australijom i s Velikom Britanijom u toj regiji.

“Time se samo želi stvarati smutnja u azijsko-pacifičkoj regiji, što ugrožava regionalnu stabilnosti na štetu tamošnjih zemalja”, ocijenio je kineski veleposlanik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.