Kina prijeti protumjerama, poziva SAD da zaustavi prodaju oružja Tajvanu

Svijet 04. ruj 202210:05
Izvor: REUTERS/Ann Wang/Ilustracija

Kina je u subotu zaprijetila da će "odlučno poduzeti legitimne i potrebne protumjere" kao odgovor na nedavno najavljenu prodaju američkog oružja Tajvanu.

Liu Pengyu, glasnogovornik kineskog veleposlanstva u SAD-u, pozvao je Washington da “zaustavi prodaju oružja i vojne interakcije s Tajvanom, te da odmah opozove prodaju oružja Tajvanu, kako ne bi nanio još veću štetu kinesko-američkim odnosima i miru i stabilnosti Tajvanskog tjesnaca”.

vezana vijest

“Kina će odlučno poduzeti legitimne i potrebne protumjere u svjetlu razvoja situacije”, rekao je Liu u subotnjem tvitu.

U petak je Agencija Pentagona za obrambenu sigurnosnu suradnju (DSCA) objavila da ugovor o naoružanju vrijedan 1,16 milijardi dolara uključuje paket logističke podrške i održavanja od 655 milijuna dolara za radar protuzračne obrane, 355 milijuna dolara za 60 protubrodskih projektila AGM-84L Harpoon i 100 AIM-9X Sidewinder raketa zrak-zrak.

“Predložena prodaja pomoći će poboljšati sigurnost primatelja i pomoći u održavanju političke stabilnosti, vojne ravnoteže i gospodarskog napretka u regiji”, napisala je u priopćenju DSCA.

Glasnogovornik tajvanskog ministarstva obrane u subotu je izrazio zahvalnost na prodaji, za koju se očekuje da će ojačati zračnu i pomorsku obranu otoka protiv kineske taktike “sive zone”  i ojačati sposobnost ranog upozoravanja vojske.

Kinesko vodstvo odbija službene kontakte drugih zemalja s Taipeijem jer taj otok smatra svojim dijelom. Tajvan se, s druge strane, dugo smatra neovisnim.

Peking je pojačao zračni i pomorski vojni pritisak i kibernetičke napade na otok otkako je predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi 2. kolovoza bila u kontroverznom posjetu Tajvanu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar