VIDEO / Kineska vojska okružila Tajvan, počele su vojne vježbe: “Ovo je kazna za separatističke poteze”

Svijet 23. svi 202407:52 0 komentara
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Bijesna Kina je započela "kaznene" vojne vježbe oko Tajvana u četvrtak, što je nazvala odgovorom na "separatističke postupke", poslavši teško naoružane vojne zrakoplove i izvevši lažne napade dok su državni mediji osudili novoizabranog tajvanskog predsjednika Lai Ching-tea.

Do vojnih vježbi, u Tajvanskom tjesnacu i oko skupina otoka pod kontrolom Tajvana blizu kineske obale, došlo je svega tri dana nakon što je na dužnost stupio Lai, kojeg Peking opisuje kao “separatista”.

Kina, koja demokratski Tajvan smatra vlastitim teritorijem, osudila je Laiev inauguracijski govor u ponedjeljak, u kojem je pozvao Kinu da prestane s prijetnjama i rekao da dvije strane tjesnaca nisu “podređene jedna drugoj”.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi je u utorak Laia nazvao “sramotnim”.

Lai je opetovano nudio pregovore s Kinom, no bio je odbijen. On drži da isključivo narod Tajvana može odlučivati o svojoj budućnosti te odbija tvrdnje o suverenitetu Pekinga.

Kineska vojska je rekla da je započela zajedničke vojne vježbe vojske, mornarice, zrakoplovstva i raketnih snaga na području oko Tajvana u 7,45 sati.

Vježbe se izvode u Tajvanskom tjesnacu, sjeverno, južno i istočno od Tajvana, te na područjima oko otoka Kinmen, Matsu, Wuqiu i Dongyin, koji su pod tajvanskom kontrolom, objavila je vojska u priopćenju.

Kineski mediji su kazali da je Kina poslala desetke borbenih mlaznih zrakoplova s bojevnim projektilima te je zajedno s bojnim brodovima izvela lažne napade na vojne mete visoke vrijednosti.

Vježbe, nazvane “Zajednički mač – 2024A”, trebale bi trajati dva dana. Međutim, za razliku od slične vježbe “Zajednički mač” održane u travnju prošle godine, ove u nazivu nose slovo “A”, što upućuje na moguće nastavke.

Tajvansko ministarstvo obrane je osudilo vježbe, rekavši da je rasporedilo snage na područja oko otoka, da njegova protuzračna obrana i raketne snage na kopnu prate ciljeve te da je sigurno da može štititi svoj teritorij.

“Pokretanje vojnih vježbi ovom prigodom ne samo da ne doprinosu miru i stabilnosti Tajvanskog tjesnaca, (već) također naglašava (kineski) militaristički mentalitet”, poručilo je ministarstvo.

Ured tajvanskog predsjednika je izrazio žaljenje što Kina prijeti demokratskim slobodama otoka te regionalnom miru i stabinosti svojim “unilateralnim vojnim provokacijama”, no rekao je da narod može biti uvjeren da će se Tajvan pobrinuti za njihovu sigurnost.

Screenshot/Reuters

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!