Sastali se Wang Yi i Dmitro Kuleba: “Kina je spremna igrati konstruktivnu ulogu”

Svijet 05. tra 202207:02 > 07:04
Izvor: Ishara S. KODIKARA / AFP

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi telefonski je razgovarao u utorak sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, a Peking je ponovno pozvao na pregovore o okončanju sukoba u Ukrajini, prenosi Reuters.

Poziv, koji je prema navodima Pekinga upućen na zahtjev Ukrajine, bio je prvi prijavljeni razgovor na visokoj razini između te dvije zemlje od 1. ožujka, kada je Kuleba zatražio od Pekinga da iskoristi svoje veze s Moskvom kako bi zaustavio invaziju Rusije.

“Ratovi na kraju završavaju. Ključno je razmišljati o održavanju trajne sigurnosti u Europi te uspostaviti uravnotežen, učinkovit i održiv europski sigurnosni mehanizam. Kina je spremna igrati konstruktivnu ulogu u tom pogledu s objektivnog stajališta”, navodi se Wang.

Kuleba je nakon toga na svojem Twitteru objavio: “Zahvalan svom kineskom kolegi na solidarnosti s civilnim žrtvama”.

“Obojica dijelimo uvjerenje da završetak rata protiv Ukrajine služi zajedničkim interesima mira, globalne sigurnosti hrane i međunarodne trgovine”, dodaje Kuleba.

Kina, koja se posljednjih godina zbližila s Moskvom, a također ima bliske diplomatske odnose i snažne trgovinske veze s Ukrajinom, odbila je osuditi napad Rusije na Ukrajinu ili nazvati njezine akcije invazijom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar