Kira Rudik: Ovo je povijesni trenutak, europske zemlje stoje uz Ukrajinu

Svijet 24. lip 202213:40 > 13:452 komentara
N1

Kira Rudik, zastupnica u ukrajinskom parlamentu, putem video veze gostovala je u N1 studiju uživo i komentirala odluku o članstvu Ukrajine u Europskoj uniji.

“Ovo je uistinu povijesni trenutak. Od početka rata, jučer je možda bio prvi dan kada sam osjećala sreću i radost, kao i mnogi Ukrajinci. Bilo je važno da dobijemo status kandidata. Jučer me nazvao otac i rekao ‘ne znam što znači ovaj status, ali jasno mi je da imamo budućnost, nešto čemu se možemo radovati”, rekla je Rudik.

VEZANE VIEJSTI

Kako navodi, u Bruxellesu je primila poruke podrške.

“Osjetili smo jednoglasnu poruku da nas Europa želi prihvatiti pod svoje okrilje, ne samo kao saveznika, već kao partnera”, rekla je Rudik.

Napominje kako je ovo važna odluka europskih zemalja, koje poručuju da stoje uz Ukrajinu.

“Nećemo biti ostavljeni sami sebi, jedan na jedan s agresorom. Budućnost koju vidimo za našu zemlju je zajednička, to je fantastično. Ne mogu opisati koliko sam sretna i koliko smo motivirani”, rekla je Rudik.

Kaže kako je svjesna da će biti potreban dugi niz godina kako bi se ostvarilo članstvo Ukrajine u Europskoj uniji.

“Prije dva mjeseca nitko nije mogao niti zamisliti da ćemo dobiti status kandidata. Prije dva tjedna barem deset zemalja bile su skeptične i suzdržane. Stvari su se dogodile i skeptici su postali saveznici. Političari su se ujedinili i ostavili po strani razlike u stajalištima”, rekla je Rudik.

Komentirala je i situaciju s ratom.

“Kada se održavalo glasovanje u Europskom vijeću, u cijeloj Ukrajini je bila proglašena zračna uzbuna i Putin jer rekao da će povećati razinu napada. Dobivamo više oružja i nastavljamo se boriti na svim frontama. Nema značajne promjene u situaciji u posljednjih tjedan dana, ali nakon ovog koraka europskih zemalja, očekujemo da će Putin uzvratiti i povećati pritisak”, rekla je Rudik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar