Što se zna o helikopteru Bell 212: Već je bio uključen u nekoliko tragičnih nesreća

Svijet 20. svi 202411:55 0 komentara
JUAN MABROMATA / AFP / ilustracija

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegov ministar vanjskih poslova poginuli su u padu helikotpera, objavili su u ponedjeljak državni mediji i potpredsjednik zemlje.

Letjeli su helikopterom Bell 212, a BBC je ranije objavio da su iranski helikotperi poprilično nesigurni jer zbog dugogodišnjih sankcija ne mogu nabaviti rezervne dijelove ili nove konstrukcije.

Namjena helikoptera

Kao pomoćni helikopter Bell 212 bi trebao biti prilagodljiv svim vrstama situacija, uključujući prijevoz ljudi, postavljanje opreme za gašenje požara iz zraka, prijevoz tereta i postavljanje oružja, piše Reuters.

Iranski model koji se srušio u nedjelju bio je konfiguriran za prijevoz dužnosnika. Bell Helicopter reklamira da je najnovija verzija Subaru Bell 412 pogodna za policijsku uporabu, medicinski prijevoz, prijevoz trupa, energetsku industriju i vatrogastvo. Prema dokumentima o certifikaciji kod Agencije Europske unije za sigurnost zračnog prometa, može prevoziti 15 osoba, uključujući posadu.

Ovaj tip helikoptera koriste nevojne organizacije kao što su japanska obalna straža, agencije za provođenje zakona i vatrogasne službe u SAD-u, tajlandska policija i mnogi drugi. Spomenuti helikopter koristi i hrvatska policija, a u ožujku ove godine ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je nabavu još dvaju helikoptera Bell za potrebe civilne zaštite i zaštite od ilegalnih migracija.

Incidenti povezani s helikopterom

Unatoč svojoj reputaciji o pouzdanosti, Bell 212 je nažalost bio uključen u nekoliko značajnih nesreća tijekom godina.

Posljednja kobna nesreća Bella 212 bila je u rujnu 2023., kada se letjelica srušila u blizini obale Ujedinjenih Arapskih Emirata. Posljednja iranska nesreća te vrste dogodila se 2018., u kojoj su poginule četiri osobe, prenosi Reuters.

FirstPost navodi da se jedan incident dogodio 1997. kada se Bell 212 kojim je upravljao Petroleum Helicopters srušio u blizini obale Louisiane, što je rezultiralo tragičnim gubitkom osam života. Helikopter je obavljao rutinsku misiju transporta na moru kada se dogodio mehanički kvar koji je doveo do katastrofalnog ishoda.

Još jedan incident dogodio se 2009. godine kada se helikopter Bell 212 kojim je upravljao Cougar Helicopters srušio kod obale Newfoundlanda u Kanadi, pri čemu je živote izgubilo 17 od ukupno 18 putnika. Helikopter je bio na putu prema naftnoj platformi na moru kada je doživio gubitak tlaka ulja u jednom od svojih motora zbog čega je posada morala pokušati hitno sletjeti u ledene vode sjevernog Atlantika. Unatoč njihovim naporima, samo je jedan preživjeli pronađen u nesreći koja je postala jedna od najsmrtonosnijih helikopterskih nesreća u Kanadi u posljednje vrijeme.

Dok su moderni helikopteri opremljeni naprednim sigurnosnim značajkama i podvrgnuti su rigoroznim postupcima održavanja, nesreće se ipak mogu dogoditi zbog čimbenika kao što su mehanički kvar, nepovoljni vremenski uvjeti, ljudska pogreška ili kombinacija ovih čimbenika. Mogu postojati i drugi čimbenici poput akcije neprijateljskih snaga.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!