Kongres preglasao Trumpov veto zakona o financiranju obrane

Svijet 29. pro 202009:02 > 30. pro 2020 20:45
Donald Trump
Izvor: SAUL LOEB / AFP

Zastupnički dom američkog Kongresa u ponedjeljak je preglasao veto koji je američki predsjednik Donald Trump uložio na zakon o obrani 'težak' 740 milijarda dolara i sad je na Senatu da to potvrdi.

Dom u kojemu demokrati imaju većinu preglasao je, sa 322 glasa za i 87 protiv, Trumpa uz pomoć 109 republikanskih zastupnika koji su ustali u obranu važnog zakona koji regulira financiranje nacionalne sigurnosti.

Glasanje je ukazalo na podjele koje postoje u Republikanskoj stranci. Sudbinu Trumpova veta sad će odrediti Senat u kojemu republikanci imaju većinu i koji bi trebao glasati ovog tjedna. Zakon je izvorno izglasan u oba doma s brojem glasova dovoljnim da se preglasa predsjednički veto.

Ako Senat preglasa veto zakon će stupiti na snagu i to bi bilo prvi put u Trumpovu predsjedničkom mandatu da je preglasan njegov veto.

Trump, koji je ljut na neke republikance zbog priznavanja pobjede Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima, uložio je veto na zakon u srijedu kazavši da želi ukinuti zaštitu od odgovornosti društvenih medija što nije povezano s nacionalnom sigurnosti te se protivi promjeni imena nekih vojnih baza imenovanih po generalima koji su se borili u američkom građanskom ratu za Konfederaciju i zadržavanje ropstva.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi pozdravila je snažnu dvostranačku potporu preglasavanju Trumpova veta i ocijenila da će zakon stupiti na snagu unatoč Trumpovim “opasnim pokušajima sabotaže”.

“Predsjednik mora prekinuti kampanju kaosa koju vodi zadnji trenutak i prestati koristiti posljednje trenutke mandata da opstruira akcije oba doma u zaštiti naše vojske i obrane naše zemlje”, kazala je Pelosi u priopćenju.

Trumpov veto podržalo je dvadeset demokrata. Glavni republikanac u odboru za oružane snage Zastupničkog doma Mac Thornberry pozvao je kolege u Senatu da ne podrže predsjednika.

“Stavite interese zemlje na prvo mjesto”, poručio im je.

Zakon koji među ostalim uključuje povišice za pripadnike oružanih snaga usvojen je svake godine od 1961.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar