Koronavirus nije nestao, objavljeno koliko je ljudi umrlo u prosincu

Svijet 10. sij 202419:40 0 komentara
Noel Celis / AFP

Gotovo 10.000 smrtnih slučajeva od covida-19 prijavljeno je u prosincu, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu, uz upozorenje da virus i dalje cirkulira iako nije toliko zapažen.

Podaci iz različitih izvora ukazuju na porast zaraze u prosincu, potaknut okupljanjima tijekom božićnih praznika i varijantom JN.1, sad najraširenijom u svijetu, navodi WHO.

“Iako covid-19 više ne predstavlja globalnu zdravstvenu prijetnju, virus se nastavlja širiti, modificirati i ubijati”, rekao je čelnik zdravstvene agencije UN-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za medije u Ženevi.

Gotovo 10.000 smrtnih slučajeva prijavljeno je WHO-u prošlog mjeseca, porasle su hospitalizacije za 42 posto, a prijem na intenzivnu njegu za 62 posto u odnosu na studeni. No brojke se temelje na podacima iz manje od 50 zemalja, uglavnom u Europi i Americi, rekao je Tedros.

“Sigurno ima porasta u drugim zemljama koje to ne prijavljuju”, naglasio je. “Baš kao što vlade i pojedinci poduzimaju mjere protiv drugih bolesti, svi moramo nastaviti poduzimati mjere protiv covida-19”, rekao je šef WHO-a.

“Iako je 10.000 smrtnih slučajeva mjesečno znatno ispod vrhunca pandemije, nije prihvatljiv ovoliki broj smrti koje je moguće spriječiti”, dodao je.

Tedros je pozvao vlade da zadrže kontrolu nad virusom i osiguraju pristup jeftinim i pouzdanim testovima, tretmanima i cjepivima. “Nastavljamo pozivati ​​pojedince da se cijepe, testiraju, nose maske gdje je to potrebno i osiguraju da se redovito provjetravaju napučeni zatvoreni prostori”, rekao je.

Tedros je proglasio kraj globalnog izvanrednog stanja uzrokovanog covidom-19 u svibnju 2023., više od tri godine nakon što je virus prvi put otkriven u kineskom Wuhanu krajem 2019.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!