Kremlj: Rusija u kontaktu s SAD-om o razmjeni zatvorenika za novinara Gershkovicha

Svijet 17. lip 202413:35 0 komentara
Kremlj poručio da je Rusija u kontaktu s SAD-om o razmjeni zatvorenika za novinara Gershkovicha.
REUTERS/Tatyana Makeyeva/File Photo/File Photo

Kremlj je u ponedjeljak rekao da su ostvareni kontakti sa Sjedinjenim Državama o mogućoj razmjeni zatvorenika koja bi uključivala Evana Gershkovicha, novinara Wall Street Journala, no da mediji ne bi trebali dobiti daljnje pojedinosti o njima.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je citirao ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je ranije ovog mjeseca na sastanku s urednicima međunarodnih novinskih agencija rekao da su Rusija i SAD u kontaktu glede tog pitanja.

“Želim vas ponovo podsjetiti na predsjednikov razgovor s čelnicima informativnih agencija u Sankt Peterburgu, on je potvrdio da postoje takvi kontakti”, kazao je Peskov.

Suđenje iza zatvorenih vrata

“Oni se nastavljaju, no trebali bi se nastaviti u potpunoj tišini. Stoga, nikakve objave, priopćenja ili informacije o ovom pitanju ne mogu biti pružene”, dodao je.

Na pitanje zašto se suđenje Gershkovichu zbog špijunaže odvija iza zatvorenih vrata, Peskov je rekao da ne može komentirati takve stvari jer je to odluka suda.

“To je odluka suda. Ne možemo to komentirati”, kazao je.

Tridesetdvogodišnjeg Gershkovicha pritvorila je Federalna sigurnosna služba (FSB) 29. ožujka 2023. u uralskom gradu Ekaterinburgu, 1400 kilometara istočno od Moskve, zbog optužbi za špijunažu koje predviđaju i do 20 godina zatvorske kazne.

Gershkovich, prvi američki novinar koji je pritvoren zbog optužbi za špijunažu od kraja Hladnog rata prije više od tri desetljeća, opetovano poriče optužbe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!