Kubanci na referendumu o istospolnim brakovima i pravu na posvajanje djece

Svijet 25. ruj 202209:16
Izvor: YAMIL LAGE / AFP

Kubanci će u nedjelju glasovati na referendumu o tome hoće li legalizirati istospolne brakove i posvajanje, dopustiti surogatno majčinstvo i dati veća prava nebiološkim roditeljima.

Više od osam milijuna Kubanaca starijih od 16 godina ima pravo glasa na dobrovoljnom referendumu tajnim glasanjem i to je prvi put da će na taj način donijeti odluku o nekom zakonu.

Samo nekoliko mjeseci pošto je vlada usvojila kazneni zakon koji se kritizira zbog ograničavanja slobode izražavanja, obiteljski zakon ne samo da dopušta istospolne brakove i surogat majčinstvo (pod uvjetom da ga se ne plaća), nego i istospolnim parovima dopušta usvajanje djece i daje roditeljska prava nebiološkim roditeljima.

Bude li odobren, Kuba će postati tek deveta zemlja u Latinskoj Americi koja će dopustiti istospolne brakove, nakon Argentine, Brazila, Kolumbije, Ekvadora, Kostarike, Čilea, Urugvaja i dijelova Meksika.

Referendum se održava u trenutku kada je Kuba u dubokoj gospodarskoj krizi koja potiče masovnu emigraciju i građani sve glasnije izražavaju nezadovoljstvo jednostranačkom državom.

Nedjeljni referendum mogao bi zbog toga biti i prilika za protestno glasanje protiv vlade.

Vlada u Havani provela je veliku kampanju za usvajanje tih mjera, pa bi glasanje protiv njih pružilo Kubancima rijetku priliku da je javno ukore.

I dok protivnici zakona vjerojatno neće prevagnuti, očekuje se da će takvih glasova biti 25 do 30 posto, što bi samo po sebi na neki način bila ‘pljuska’ vladi.

Obiteljski zakon trebao bi zamijeniti zakon iz 1975. koji definira brak kao zajednicu muškarca i žene.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.