Latvija ima novog predsjednika

Svijet 31. svi 202318:36 0 komentara
Gints Ivuskans / AFP

Latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics izabran je u srijedu u parlamentu za novog predsjednika države. Šef latvijske diplomacije od 2011., 49-godišnji deklarirani homoseksualac zamijenit će na dužnosti Egilsa Levitsa koji je odlučio da se neće kandidirati za drugi mandat.

“Učinit ću sve kako bi naša zemlja prosperirala i bila sigurna”, rekao je Rinkevics nakon glasanja parlamenta. Rinkevics se javno deklarirao kao homoseksualac 2014. Bio je prvi političar u Latviji koji je to učinio. Latvijski predsjednik ima uglavnom ceremonijalnu ulogu.

Na izboru mu čestitao i Zelenski

Latvija je članica EU i NATO-a i snažno podržava Ukrajinu u ratu protiv ruske agresije te njezino pristupanje EU i NATO-u. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski čestitao je Rinkevicsu na izboru, ocijenivši da je “istinski prijatelj Ukrajine”.

“Latvija će biti u dobrim rukama u iduće četiri godine”, rekao je Levits nakon izbora svojeg nasljednika. Prije nego što je postao ministar vanjskih poslova, Rinkevics je radio kao vanjskopolitički analitičar za javni radio Latvijas Radio, a zatim je radio za ministarstvo obrane i ured predsjednika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok 

PROČITAJTE JOŠ