London odobrio izručenje Juliana Assangea SAD-u, prijeti mu 175 godina zatvora

Svijet 17. lip 202212:03 > 12:05
Julian Assange
Izvor: Justin TALLIS / AFP

Britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel u petak je odobrila izručenje utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assange Sjedinjenim Državama gdje mu žele suditi po 18 točki optužnice, uključivo kršenje zakona o špijunaži.

Organizacija WikiLeaks objavila je da današnja odluka o izručenju nije i konac pravne bitke i najavila je žalbu na odluku koja je “crni dan za medijske slobode”.

“Ministrica unutarnjih poslova (Priti Patel) odobrila je zahtjev za izručenje urednika WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Državama gdje mu prijeti kazna od 175 godina zatvora. Crni dan za medijske slobode i za britansku demokraciju. Na odluku ćemo se žaliti”, reagirao je WikiLeaks.

Nakon odluke iz ožujka da se Assangeu onemogući žalba na izručenje britanski sudac proslijedio je u travnju slučaj ministrici unutarnjih poslova Priti Patel koja je danas i donijela odluku o izručenju.

WikiLeaks je 2010. objavio tisuće američkih dokumenata s oznakom tajnosti.

Assange, koji je u zatvoru u jugoistočnom Londonu od 2019., a prije toga je sedam godina imao utočište u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, odbacuje bilo kakvu krivnju.

Assangeovi pristaše smatraju ga junakom borbe protiv establišmenta i tvrde da je njegov jedini grijeh što je javnosti jasno predočio kršenja ljudskih prava i običaja rata u Afganistanu i Iraku, te ističu da je njegov progon politički motiviran napad na slobodu novinarstva i govora.

Assange se na odluku o izručenju može žaliti Visokom sudu u Londonu, a kao zadnja instanca postoji i Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva. No ako Assangeova žalba bude odbijena mora biti izručen u roku od 28 dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar