Lukašenko zahtjeve Poljske i Baltika nazvao “nerazumnim i glupim”

Svijet 31. kol 202317:38 0 komentara
NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko ocijenio je u četvrtak "glupim" zahtjev Poljske i baltičkih zemalja da protjera paravojnu skupinu Wagner sa svojeg teritorija nakon što je njezin vođa Jevgenij Prigožin poginuo u padu zrakoplova u Rusiji.

“Čelnici Poljske i baltičkih država raspiruju histeriju u vezi prisustva” Wagnera u Bjelorusiji, rekao je Lukašenko na sastanku bjeloruskog Vijeća za sigurnost, kritiziravši “nerazumne i glupe zahtjeve”.

Optužio ih je da postavljaju “zahtjeve” dok “povećavaju svoje vojne proračune i dovlače velike vojne postrojbe na granice”.

“U Poljskoj, u Litvi ili u drugim baltičkim zemljama ne bi trebalo biti niti jednog stranog vojnika”, naglasio je, govoreći o snagama NATO-a.

Izrazio je spremnost “ponovno uspostaviti odnose sa svojim susjedima”, ali i ustvrdio da se njegove prijedloge “dočekalo optužbama i prijetnjama”.

Tisuće boraca Wagnera stiglo je u Bjelorusiju nakon neuspjele pobune protiv ruskih vlasti u lipnju. Sudjelovali su u obuci bjeloruskih vojnika.

Nakon smrti Prigožina, Lukašenko je rekao da želi zadržati 10 tisuća boraca Wagnera u zemlji.

Poljska i dvije baltičke zemlje potpuno će zatvoriti svoje granice s Bjelorusijom bude li incidenta s Wagnerovim plaćenicima, rekao je u ponedjeljak poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski.

Poljska i Litva podignule su ograde duž granice s Bjelorusijom i Varšava planira ondje razmjestiti 10 tisuća vojnika.

Moskva je odlučila u Bjelorusiji razmjestiti nuklearno oružje.

Litva je 18. kolovoza zatvorila dva od šest graničnih prijelaza s Bjelorusijom zbog prisutnosti Wagnera na njezinu teritoriju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!