Macron spreman na debatu s Le Pen uoči europskih izbora

Svijet 25. svi 202420:02 0 komentara
Ludovic MARIN / AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u subotu kazao da je spreman na debatu sa čelnicom krajnje desnice Marine Le Pen uoči izbora za Europski parlament 9. lipnja, rekavši da će se na njima odlučivati o sudbini Francuske.

Euroskeptična stranka Nacionalno okupljanje (RN) političarke Marine Le Pen vodi u predizbornim anketama s velikom prednošću te uživa i do 33 posto podrške, oko dvostruko više od Macronove centrističke i proeuropske stranke.

“Moji dragi sugrađani, probudite se, dobro pogledajte tko su oni”, rekao je Macron u intervjuu za list Le Parisien, govoreći o RN-u.

“Spreman sam debatirati s gospođom Le Pen”, kazao je Macron, dodavši da se sad ona mora izjasniti.

Le Pen je odmah na društvenoj mreži X objavila da je spremna na debatu, no jedino ako Macron pristane odstupiti ili raspisati prijevremene parlamentarne izbore ako njegova stranka izgubi 9. lipnja. Macrfon, međutim, nema razloga pristati na takav uvjet.

Macron je dva puta pobijedio Le Pen u drugom krugu predsjedničkih izbora 2017. i 2022., no od tada je njena popularnost nastavila rasti. Macron se ne može kandidirati za treći mandat, a izbori za Europski parlament se smatraju mjerilom za popularnost stranaka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!