Macron u Kini dao izjavu koja bi mogla razbjesniti SAD

Svijet 05. tra 202316:23 3 komentara
LUDOVIC MARIN / AFP

Emmanuel Macron rekao je u srijedu po dolasku u trodnevni posjet Pekingu da bi Kina mogla "igrati glavnu ulogu" u pronalasku "puta prema miru" u Ukrajini. Ova izjava sigurno neće biti dočekana dobro u SAD-u koji već duže vrijeme jačanje Kine detektira kao stratešku prijetnju.

Francuski predsjednik je stigao u Kinu kako bi obnovio dijalog s kolegom Xijem Jinpingom, poručivši na početku posjeta da se Europa, pa tako i Francuska, ne smije “odvajati” od Kine na ekonomskom planu, ali imajući u vidu i potencijalnu ulogu Kine kada je riječ o postizanju mira u Ukrajini.

“Kina je upravo predložila mirovni plan (…) radi se o volji da se preuzme odgovornost i da se pokuša utrti put miru”, rekao je Macron obraćajući se francuskoj zajednici u toj zemlji.

Ruska invazija na Ukrajinu, koju Peking nikada nije službeno osudio, visoko je na listi tema o kojima će u četvrtak Macron raspravljati s kineskim predsjednikom.

“Taj rat, koji sam u više navrata opisao kao imperijalistički i kolonijalni, pogazio je brojna načela Povelje UN-a koje dvije članice Vijeća sigurnosti, kao što smo mi, moraju čvrsto braniti”, rekao je Macron.

Po njegovim riječima, za Kinu i Francusku to znači da “braneći ta načela zajedno pokušamo pronaći put prema miru”.

“Kina, u bliskim odnosima s Rusijom koji su posljednjih dana ponovo potvrđeni nedavni posjetom kineskog predsjednika Moskvi, može igrati glavnu ulogu u rješavanju sukoba. Dijalog s vlastima u Pekingu je stoga neophodan”, rekao je Macron.

Francuski predsjednik se također želi odmaknuti od stajališta koje podrazumijeva sukob s Kinom i koje posljednjih godina prema azijskom suparniku zagovara SAD, smatrajući da bi mogao fatalno završiti.

SAD kao i Kina sve više jačaju svoju vojsku, a analitičari počinju spekulirati o scenariju koji bi se mogao desiti u slučaju invazije Kine na Tajvan. Nadalje, posjet kineskog predsjednika u Moskvu SAD-u svakako nije po volji, a tu su i  svima dobro poznate afere s kineskim špijunskim balonima

“Ne želim vjerovati u taj scenarij”, rekao je Macron, komentirajući mogući sukob Kine i SAD-a.

Kako bi pokazao jedinstvo Europe Macron je zamolio predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen da mu se pridruži u četvrtak na jednom od njegovih razgovora sa Xi Jinpingom.

S Macronom je u Kinu stiglo 50-člano izaslanstvo, uključujući i predstavnike kompanija kao što su Airbus, koji pregovara o velikoj narudžbi zrakoplova, Alstom i nuklearni div EDF.

“EU se ne smije odvojiti od Kine na gospodarskom planu. Moramo zadržati realističan i ambiciozan put”, poručio je Macron.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare