Mađarska blokirala 41 posto EU rezolucija o Ukrajini, ministri bijesni

Svijet 27. svi 202420:17 0 komentara
Koszticsák Szilárd/Reuters
Koszticsák Szilárd/Reuters

Ministri vanjskih poslova Europske unije pozvali su u ponedjeljak Mađarsku da prestane blokirati mjere za pružanje milijardi eura vojne pomoći Ukrajini. Vijest pristiže nakon što su dugotrajne napetosti s Budimpeštom dosegle svoj vrhunac.

Već prije početka samog sastanka 27 ministara vanjskih poslova EU-a, prvi litvanski diplomat Gabrielius Landsbergis optužio je Mađarsku da sustavno blokira vanjsku politiku Europske unije.

“Gotovo sve naše rasprave i potrebna rješenja i odluke blokira samo jedna zemlja”, rekao je novinarima po dolasku na sastanak u Bruxelles.

“Moramo ovo početi promatrati kao sustavan pristup svim naporima (EU) da ima bilo kakvu značajnu ulogu u vanjskim poslovima.”

Estonija i Italija također su prije sastanka izrazile nezadovoljstvo taktikom blokiranja Budimpešte. Diplomati kažu da je mađarsko stajalište često u skladu s interesima Rusije, ali Budimpešta inzistira na tome da se zalaže za mir.

Unutar prostorije, rekli su diplomati, ministri su dali oduška svojoj frustraciji i pozvali mađarskog kolegu Petera Szijjarta da ukine blokade Budimpešte na mjerama pomoći koje iznose oko 6,5 milijardi eura (7,06 milijardi dolara) vojne pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

“Tenzije su bile prilično visoke”, rekao je jedan diplomat upućen u rasprave. Brojni dužnosnici rekli su da su razmjene među ministrima vanjskih poslova EU-a među najžešćima posljednjih godina.

Odluke EU-a o vanjskoj politici zahtijevaju jednoglasnu potporu svih 27 država članica.

Szijjarto je u komentarima na Facebooku rekao: “Njemački, irski, poljski kolege napravili su scenu, ali to nije moglo promijeniti naš stav, bez obzira na to što viču ratu naklonjeni političari:”

Litvanac Landsbergis rekao je da Mađarska blokira odluke o vojnoj pomoći EU-a Ukrajini, početka pregovora Kijeva o članstvu u EU-u te one o Gruziji i Armeniji.

“Proučili smo ovo i vidljivo je da je 41 posto rezolucija EU-a o Ukrajini blokirala Mađarska”, rekao je.

“Otišlo je jako, jako daleko”, dodao je Landsbergis. “Moramo pronaći način da kao zajednica to zaobiđemo.”

Diplomati kažu da Budimpešta blokira razne mjere povezane s Europskim fondom za mir (EPF), fondom koji podržava EU i koji je Ukrajini osigurao milijarde eura vojne pomoći.

“Ovo je sada ključno za Ukrajinu, a također i za Europu, da koriste ova sredstva EPF-a”, rekao je estonski ministar vanjskih poslova Margus Tsahkna, dok je njegov talijanskki kolega Antonio Tajani rekao novinarima: “Mi smo protiv blokade. Želimo ići dalje.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!