Malta ublažava restrikcije zbog covida-19 zahvaljujući cijepljenju

Svijet 07. tra 202114:04 > 14:13
koronavirus, covid, maske za lice, zaštitna maska,
Foto: Unsplash (ilustracija)

Malta će ovaj mjesec početi postupno ublažavati restrikcije uvedene zbog pandemije covida-19, rekao je u srijedu malteški premijer Robert Abela, zahvaljujući cijepljenju koje napreduje puno brže nego drugdje u Europskoj uniji.

Abela je rekao novinarima da će se škole otvoriti u ponedjeljak, a vlada će razmotriti otvaranje restorana i neesencijalnih trgovina 26. travnja. Mise će se u crkvama ponovno služiti od 18. travnja.

“Restrikcije će biti ublažene postupno, ali djeca ne mogu više gubiti iskustvo obrazovanja u učionici”, rekao je Abela.

Škole i restorani zatvoreni su početkom ožujka nakon naglog porasta broja zaraženih zbog tzv. britanske varijante virusa.

Dnevni broj zaraženih 10. ožujka iznosio je 510, a u zadnja dva tjedna pao je na prosječno 54 na dan. Do sada je umrlo oko 400 ljudi, od ukupno 500.000 stanovnika.

Abela je rekao da Malta planira otvoriti turistički sektor 1. lipnja. “Promovirat ćemo se kao jedna od najsigurnijih turističkih destinacija”, rekao je.

Ministar zdravlja Chris Fearne rekao je da je 42 posto stanovnika dobilo barem jednu dozu cjepiva. Po tome je Malta prva u EU-u, a slijedi je Mađarska s 24 posto.

Malta koristi Pfizerovo i BioNTechovo, Modernino i AstraZenecino cjepivo i kupila je koliko god je cjepiva mogla.

Cijepljeno je oko 86 posto nastavnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.