Masovne racije u Bjelorusiji: Režim se obračunava s aktivistima

Svijet 21. ožu 202407:41 0 komentara
Alexander NEMENOV / AFP

Vlasti Bjelorusije izvele su desetke racija usmjerene na osobe osumnjičene za "ekstremističke" aktivnosti te za sudjelovanje u oporbenim aktivnostima vezanim uz otvaranje "narodnih veleposlanstava" u inozemstvu.

Režim autoritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka žestoko se obračunava s oporbom otkako su masovni prosvjedi diljem zemlje 2020. doveli u pitanje njegovu petu uzastopnu predsjedničku pobjedu.

Bjeloruski istražni odbor, koji se bavi kriminalističkim istragama, rekao je da su njegovi agenti izvršili racije i pretražili stanove i urede onih za koje vjeruju da su uključeni u “ekstremističke aktivnosti”.

Oporba je najavila otvaranje “narodnih veleposlanstava” Bjelorusije u inozemstvu kako bi zastupala svoje interese i suprotstavila se bjeloruskoj državnoj propagandi.

Otvaranje takvih veleposlanstava najavljeno je u 24 zemlje, uključujući članice Europske unije, Veliku Britaniju, Kanadu, Australiju i Brazil.

Kako su priopćili bjeloruski istražitelji, osobe čije su prostorije pretražene sumnjiče se za pokušaj osnivanja “pseudoveleposlanstva” i provođenje “informativne kampanje smišljene na diskreditaciju” te bivše sovjetske republike, ali i za ometanje kontakata bjeloruskih diplomata sa inozemstvom. službenika i javnih organizacija, podrivajući time sigurnost zemlje.

Prema Istražnom odboru, više od stotinu Bjelorusa optuženih za sudjelovanje u takvim aktivnostima također bi moglo biti optuženo za “ekstremističke aktivnosti” za koje bi mogli biti osuđeni na oduzimanje imovine i zatvorsku kaznu do sedam godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!