Matić: U CDU-u se ponovno nosi crna boja

Svijet 01. ožu 202420:00 0 komentara

Novinar Deutsche Wellea Srećko Matić javio se iz Köelna, s jedne od šest konvencija koje njemačka demokršćanska CDU organizira u procesu usvajanja novog programa. "U Njemačkoj ne nameće vodstvo stranke program, nego ga predstavlja stranačkoj bazi. Ovdje će stotine građana imati priliku reći i samom šefu stranke Friedrichu Merzu što misle o njegovim idejama."

Matić objašnjava što novo vodstvo želi: “CDU će ponovno biti malo konzervativniji, distanciraju se od nasljeđa Angele Merkel i njezinog programa koji kritički nazivaju razvodnjenim. Merkel je željela uvijek zagrabiti i u lijevi centar, CDU želi opet biti prava demokršćanska konzervativna stranka. To se i doslovno vidi, na materijalima ponovno dominira crna, tradicionalna boja CDU-a, koju su u vrijeme Merkel istisnule blaže boje poput narančaste, čak i crvene, iako je to tradicionalno boja njemačkih socijalista.”

Unatoč zaokretima, nema mjestu ekstremistima u CDU-u, poručuju iz stranke. Odmak od Angele Merkel vidi se i u zauzimanju jasnih stavova o vrućim temama: “Kažu da je Merkel provodila strategiju asimetrične demobilizacije, izbjegavanja zauzimanja i prezentiranja jasnih stavova o spornim temama. Tako se nastojalo uspavati protivničke birače. To je znalo biti jako uspješno, ali trpjela je demokracija.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!