Među najmanje 125 poginulih u stampedu u Indoneziji je i 32 djece

Svijet 03. lis 202210:59
STR / AFPTV / AFP

Broj žrtava među djecom u stampedu nakon nogometne utakmice u Indoneziji ovaj vikend povećao se s ranijih 17 na 32 poginule djece, rekao je vladin dužnosnik u ponedjeljak.

Reuters danas javlja da je ukupno poginulo 125 osoba iako iz nekih izvora stižu informacije i o većem broju žrtava.

Djeca su bila u dobi od 3 do 17 godina, rekao je Nahar, dužnosnik iz ministarstva za osnaživanje žena i zaštitu djece.

Nasilje i huliganstvo dugo prate indonezijski nogomet, pogotovo na mjestima poput glavnoga grada Džakarte, ali katastrofa u subotu u malom gradu na Javi problem je gurnula u središte pozornosti.

“Moja obitelj i ja nismo mislili da će ovako ispasti”, rekla je Enda Vahjuni, starija sestra dvojice dječaka, Ahmada Kahija (15) i Muhamada Farela (14), koji je poginuo u gomili.

VEZANA VIJEST

“Voljeli su nogomet, ali nikad nisu uživo gledali Aremu na stadionu Kandžuruhanu, ovo im je prvi put”, dodala je na sprovodu svoje braće u nedjelju, misleći na domaću momčad koju su podržavali.

Dječaci su među 32 ubijene djece, objavila je državna novinska agencija Antara prenoseći podatke ministarstva za osnaživanje žena i zaštitu djece.

Indonezijski dnevnik Koran Tempo izišao je u ponedjeljak s crnom naslovnicom na kojoj u sredini crvenim slovima piše “Naša nogometna tragedija”, a ispod toga popis poginulih.

Incident je “crni dan za sve uključene”, priopćila je FIFA, krovna svjetska nogometna organizacija, te pozvala indonezijske nogometne dužnosnike da izvijeste o incidentu.

FIFA u svojim sigurnosnim propisima navodi da redari i policija ne smiju upotrijebiti oružje niti “plin za kontrolu mase”.

Policija i sportski dužnosnici poslani su u Malang kako bi istražili incident koji se svrstava među najsmrtonosnije nesreće na stadionima u svijetu.

“Svi odgovorni trebali bi odgovarati za tu katastrofu, bez obzira na svoj status ili položaj”, rekao je u ponedjeljak Phil Robertson, zamjenik direktora Human Rights Watcha sa sjedištem u New Yorku.

“Nije dovoljno da nacionalna policija i Indonezijski nogometni savez provedu vlastitu istragu jer bi mogli doći u iskušenje da umanje ili potkopaju punu odgovornost umiješanih dužnosnika”, dodao je u izjavi.

Indonezijska podružnica Amnesty Internationala oštro je osudila sigurnosne mjere te rekla kako se “uopće ne može opravdati da država koristi prekomjernu silu … u obuzdavanju i kontroli takvih gomila”.

Indonezijski ministar sigurnosti Mahmud MD u postu na Instagramu je ustvrdio da je stadion bio ispunjen preko svojeg kapaciteta. Napisao je da je izdano 42.000 ulaznica za stadion koji može primiti samo 38.000 ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar