Misteriozno nestale jahte ruskog oligarha iz talijanskih luka. Policija ih traži

Svijet 21. sij 202308:23
Image by Gerd Altmann from Pixabay, Ilustracija

Talijanske vlasti su u potrazi za ruskim oligarhom Dmitrijem Mazepinom nakon što su dvije njegove luksuzne jahte koje su zaplijenjene pod sankcijama EU-a misteriozno nestale iz luke na Sardiniji, piše britanski Guardian.

Jahte, obje nazvane Aldabra, ali s pomorskim zastavama dviju različitih država, nestale su iz sardinijske luke Olbia u razmaku od nekoliko tjedana prošlog ljeta. Jahte su zaplijenjene prošlog ožujka. To je prvi slučaj u Italiji da je Rus sa zamrznutom imovinom u zemlji uspio izbjeći sankcije EU-a, prenosi Večernji list.

Istraga koju je vodila financijska policija Olbije otkrila je da je prvi brod napustio Olbiju u lipnju i zaustavio se u maloj luci Bizerte u Tunisu. Poznato je da je druga jahta napustila Olbiju i krenula za Savonu, luku u sjevernoj talijanskoj regiji Liguriji, prije nego što se uputila u Tursku. Trenutačno boravište jahti i njihovog vlasnika nije poznato. Policija je rekla da je Mazepin angažirao stranu tvrtku, koja je zauzvrat angažirala kapetana sa Sardinije da premjesti jahte iz Italije. Posrednička tvrtka i kapetan bili su kažnjeni kaznama do 500.000 eura, piše Guardian.

Prošlog tjedna otkriveno je i kako je iz Marine Betini na otoku Murteru nestala jahta ruskog vlasnika, a epilog cijelog slučaja je bila odluka ministra prometa Olega Butkovića da smijeni ljude koje je smatrao odgovornim za ovaj propust. Butković je razriješio tri odgovorne osobe unutar Ministarstva.

Podsjetimo, u sklopu sankcija zamrznuta je bila imovina svih ruskih tajkuna na području EU-a koji su se direktno povezivali s režimom Vladimira Putina pa i 35-metarska jahta “Irina VU”, modela “Sunseeker 115” iz 2012. godine vrijedna pet milijuna eura, a koja se nalazi u vlasništvu tvrtki koje se povezuju s Ališerom Usmanovom i njegovom bivšom suprugom Irinom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.