Mjere štednje: Nijemci traže da se Europski parlament ne seli u Strasbourg

Svijet 04. lis 202222:32 0 komentara
Frederick FLORIN / AFP / ILUSTRACIJA

Skupina njemačkih europarlamentaraca zatražila je da zbog energetske krize Europski parlament ove zime zasjeda samo u Bruxellesu i ne troši sredstva na grijanje sjedišta u Strasbourgu i putovanja zastupnika u Francusku, izvijestila je agencija STA u utorak.

Selidba u Strasbourg i grijanje parlamentarne zgrade nije odgovorno postupanje dok druge pozivamo na štednju, upozorio je zastupnik Peter Liese predsjednicu Europskog parlamenta Roberti Metsoli.

“Ako tražimo od svih da štede energiju, nije odgovorno da mi grijemo dvije zgrade i idemo na nepotrebna putovanja. Tijekom pandemije covida-19 s razlogom smo se jako dugo susretali samo u Bruxellesu. Mnoge energetska kriza je još teže pogađa. Zato moramo reagirati”, istaknuo je Liese (EPP) u zahtjevu koji je uputio predsjednici Europskog parlamenta i predsjedniku parlamentarnog Odbora za okoliš Pascalu Canfinu. .

Prema njegovom prijedlogu, koji su već podržali neki drugi zastupnici iz Njemačke, Europski parlament ne bi selio u Strasbourg na redovita mjesečna zasjedanja tijekom zimskih mjeseci sve do travnja.

“Istovremeno grijanje i osvjetljavanje dva kompleksa zgrada u Bruxellesu i Strasbourgu izrugivanje je poreznim obveznicima”, rekao je Moritz Koerner (Renew) za njemački list Bild, koji smatra da bi zgradu parlamenta u Strasbourgu “trebalo hitno staviti u stanje hibernacije”. .”

Zeleni europarlamentarac Daniel Freund smatra da je moguća i duža obustava parlamentarnih aktivnosti u Strasbourgu nakon završetka zime. Europski parlament više se ne bi trebao sastajati u Strasbourgu “sve dok energetska kriza ne završi”, rekao je.

Prijedlog podržavaju i slovenski europarlamentarci iz više zastupničkih klubova, navela je agencija STA.

Preseljenje Europskog parlamenta u Strasbourg, gdje se nalazi jedno od njegova tri sjedišta, već je dugo predmet žestokih rasprava. U prošlosti je bilo nekoliko inicijativa da parlament ima samo jedno sjedište, ali su uvijek nailazile na protivljenje Francuske. Naime, sjedište se može mijenjati samo izmjenama ugovora EU, za što je potrebna suglasnost svih članica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!