Mjere štednje u Irskoj: Slabije grijanje u zgradama, neke katove čak i zatvaraju

Svijet 07. ruj 202206:52 1 komentar
Pixabay / Ilustracija

Irska će u sklopu mjera štednje energije, koje je u srijedu prihvatila vlada, smanjiti grijanje u javnim zgradama i pozvati zaposlenike u javnom sektoru da rade u uredima na istom katu, rekao je ministar energetike Eamon Ryan.

Javne zgrade, uz iznimku socijalnih ustanova poput bolnica – grijat će se na najviše 19 Celzijevih stupnjeva, a riješit će se i problem nepotrebnoga grijanja prostorija u kojima boravi malo osoba, rekao je Ryan nakon sastanka užega kabineta irske vlade.

Slične je mjere prošloga tjedna uvela i Njemačka. “Moramo smanjiti potrošnju da bismo uštedjeli. To je vrlo praktično, a javni sektor će se prvi uključiti. Nije u pitanju nestašica, nego moramo biti oprezni u tome kako grijemo prostore u kojima boravimo”, rekao je Ryan za nacionalnu mrežu RTE.

Troškovi energije u Irskoj i većem dijelu Europe narasli su otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači, djelomice zbog ruskoga odgovora na zapadne sankcije.

Ryan je rekao da su mjere, među kojima je i poticanje potrošača da izbjegavaju prati odjeću i posuđe između 17 i 19 sati, kada je struja najskuplja, usmjerene na očuvanje malih zaliha u Irskoj, kao i na smanjivanje računa.

Vlada namjerava pružiti i financijsku pomoć potrošačima i poduzećima i u okviru proračuna koji će donijeti 27. rujna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.