MMF traži od ukrajinske vlasti da ne smanjuje poreze

Biznis 22. lis 202207:121 komentar
Izvor: OLIVIER DOULIERY / AFP, Ilustracija

Tim Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) održao je ovoga tjedna produktivne razgovore s ukrajinskim vlastima te će u sljedećim tjednima raditi na uspostavi pojačanog nadzora programa koji je zatražila Ukrajina, rekao je u petak šef misije MMF-a Gavin Gray.

Gray je rekao da su predstavnici MMF-a četiri dana u Beču održavali sastanke s predstavnicima ukrajinskih vlasti te da su o svojim zaključcima razgovarali s ministrom financija Serhijem Marčenkom i guvernerom ukrajinske narodne banke Andrijem Pišnjim.

Kako je rekao, ukrajinski čelnici zaslužuju priznanje jer su uspjeli održati “značajan stupanj makroekonomske stabilnosti” nakon invazije zbog koje je znatno pao bruto domaći proizvod i narasla inflacija, a fiskalni deficit zemlje dosegao razinu bez presedana.

“Ruska invazija na Ukrajinu, koja je počela prije više od sedam mjeseci, izazvala je velike ljudske patnje i zadala zemlji težak gospodarski udarac”, rekao je Gray i dodao da su razgovori bili usmjereni na razvoj makro-financijske situacije, proračun za 2023. godinu i s njim povezane potrebe iz inozemstva, probleme u financijskom sektoru te politiku koja će pridonijeti makroekonomskoj stabilnosti.

Predstavnici MMF-a pozvali su Ukrajinu da se suzdrži od mjera koje bi izazvale pad prihoda od poreza, nastojeći pronaći ravnotežu između potrošnje i dostupnoga financiranja, ali nije iznosio pojedinosti, rekao je Gray.

Dodao je da će obje strane u predstojećim tjednima i dalje razrađivati zahtjev Kijeva da odbor direktora MMF-a nadzire programa, što je nedavno odobreno.

MMF je ovog mjeseca odobrio 1,3 milijarde dolara hitnoga financiranja za Ukrajinu, uz 1,4 milijarde dolara odobrenih u ožujku.

Ukrajinske vlasti traže dodatnih 20 milijardi u okviru šireg programa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošloga je tjedna od međunarodnih donatora zatražio 55 milijardi dodatne financijske pomoći – 38 milijardi za pokrivanje procijenjenog proračunskog deficita za iduću godinu i još 17 mlijardi za početak obnove infrastrukture.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar